Броят на новите случаи на коронавирус по света на седмична

...
Броят на новите случаи на коронавирус по света на седмична
Коментари Харесай

СЗО отчита спад на новите инфекции с коронавирус

Броят на новите случаи на ковид по света на седмична база е намалял с 16 %. Починалите са с 13 % по-малко по отношение на миналата седмица, осведоми Българска телеграфна агенция, базирайки се на данни на Световната здравна организация (СЗО), оповестени в сряда.  
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 32090
Към 28 август в международен мащаб са регистрирани над 598 милиона инфекции и над 6,4 милиона смъртни случая. Починалите през последната седмица след заразяване с ковид са 13 500.

СЗО регистрира спад на новорегистрираните случаи на седмична база във всички шест района: в Източносредиземноморския район с  37 %, в Европа с 20 %, в Югоизточноазиатския район с 16 %, в Западнотихоокеанския район с 15 %, в Африка с 13 % и в Америките с 13%. 

Броят на новите смъртни случаи на седмична  база е намалял в четири от шестте района: в Африка с 64 %, в Източносредиземноморския район с 35 %, в Европа с 30 % и в Америките с 9 %. В района на Югоизточна Азия и в Западнотихоокеанския район се регистрира растеж надлежно с 15 и с 3 %. 

На национално равнище максимален брой нови случаи през последната седмица са регистрирани в Япония - 1 258 772, което въпреки всичко съставлява спад от 15 % по отношение на миналата седмица. Новите случаи в Южна Корея са 743 487 (16 % по-малко). В Съединени американски щати новите инфекции са  576 437 (10 % по-малко), в Русия този брой е 288 580 (23 % повече), а в и Германия новозаразените са 206 860 (22 % по-малко).

Най-много смъртни случаи са регистрирани в Съединени американски щати – 2818, (6 % по-малко по отношение на миналата седмица), Япония  - 1990 (2 % повече), Бразилия – 1039 (6 % по- малко, Италия – 647 (4 % по-малко) и Южна Корея – 525 (25 % повече).

ЕВРОПА

Европа се приготвя да организира имунизационна акция в навечерието на предстоящото нарастване на инфекциите тази зима, съобщи Франс прес. Новите двувалентни ваксини са ориентирани както против разновидността Омикрон BA.1, по този начин и против първичния вид на ковид.

Вчера Европейската организация по медикаментите (ЕМА) предложи да бъде позволено използването на въпросните ваксини при хора на възраст над 12 години, които са минали през първична имунизация.

Окончателното позволение зависи от утвърждението на Европейската комисия, като се чака то да бъде обещано скоро.

Също през вчерашния ден немският здравен министър Карл Лаутербах съобщи, че страната му може да стартира да ползва приспособените двувалентни ваксини още от идната седмица, съобщи Ройтерс. 

СЕВЕРНА АМЕРИКА

В сряда американската Агенция за надзор на храните и медикаментите позволи обновените версии на бустерните ваксини на " Пфайзер " / " Бионтех " и " Модерна ", които са ориентирани против мощно заразния подвариант на Омикрон BA.5, заяви в. " Ню Йорк таймс ".

Агенцията позволи модифицираната ваксина на " Пфайзер " за хора на възраст 12 и повече години, а използването на препарата на " Модерна " бе позволено за хора над 18-годишна възраст. Според здравните управляващи, въпреки че учените към момента изследват въпроса до каква степен се простира отбраната от новите ваксини, слагането на бустерни дози през идващите седмици би могло да приготви по-добре подрастващите и възрастните за обстановка, в която инфекциите още веднъж стартират нарастват.

Идеята тук е освен да се усили броя на антителата, а се надяваме да реализираме по-дълготрайна отбрана, която ще се резервира през зимата, съобщи на брифинг в сряда основният регулатор на имунизациите доктор Питър Маркс. 

Очаква се издаването на дефинитивно позволение от Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите. 

АЗИЯ

В сряда управляващите в Шанхай оповестиха, че не са регистрирани нови безсимптомни случаи на вътрешно предаване на ковид, съобщи Ройтерс. Ден по-рано бе записана една зараза. Не бяха регистрирани и нови симптомни случаи. 

Вчера обаче китайските управляващи постановиха локдаун в югозападния град Чънду, в който живеят 21 милиона души, след увеличение на броя на инфектираните с COVID-19. На локалните поданици бе подредено да останат по домовете си, а 70 % от полетите от и до мегаполиса са били анулирани. Чънду е главен транспортен възел в провинция Съчуан, Градът е и значим административен и стопански център.

Същевременно министър председателят на Япония Фумио Кишида съобщи, че от 7 септември страната му ще увеличи дневния си предел за идващи до 50 000 души, като досегашното ограничаване бе до 20 000.

Тъй като Япония изостава спрямо другите огромни стопански системи при отварянето си за задгранични туристи, към този момент няма да бъде нужно те да обикалят с екскурзовод, сподели Кишида на конференция.

Видяхме, че интернационалният продан набира мощ в разнообразни елементи на света. От 7 септември покачваме дневния предел за новопристигащи до 50 000, с цел да се впишем в наклонността и да сме сигурни, че ще се усетят изгодите от слабата йена, добави японският министър председател.

АВСТРАЛИЯ

Австралийските управляващи редуцираха интервала на изолираност на хора, инфектирани с ковид, при които болестта протича безсимптомно, от седем на пет дни. Седемдневната наложителна карантина обаче ще остане в действие за работещите при високорискови условия.

В сряда министър председателят Антъни Албанезе разгласи, че водачите на щатите и териториите са се съгласили с смяната въз основа на настояща информация, предоставена от изпълняващия длъжността основен здравен контрольор професор Майкъл Кид. Албанезе назова метода " симетричен " на изменящите се условия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР