Броят на лекарите, които искат да станат експерти по медицина

...
Броят на лекарите, които искат да станат експерти по медицина
Коментари Харесай

САЩ: Все повече лекари се насочват към специалността медицина на затлъстяването

Броят на лекарите, които желаят да станат специалисти по медицина на затлъстяването, нараства на фона на избухливото търсене на известни медикаменти, които оказват помощ на хората да отслабнат, като Wegovy и Ozempic, написа buisnessinsider.com.

Близо 1900 лекари са се записали за годишния изпит през октомври, с цел да бъдат сертифицирани като експерти по медицина против затлъстяването, сочат данни на Американския съвет по медицина на затлъстяването, представени от изданието.

Това е с 50% повече от броя на лекарите, подали заявление за изпит през 2022 година, разясняват от там.

Нарасналият интерес на медиците идва в миг, в който американците упорстват все по-често да им се назначи лекуване GLP-1 агонисти, тъй като това е метод бързо да понижат с 15% до 20% от телесното си тегло. Популярността на тази група медикаменти разпали конкуренция сред фармацевтичните компании, които започнаха да разработят свои лични версии на препаратите. Междувременно здравноосигурителните компании и работодателите, които заплащат за здравното обезпечаване на служащите, постановат ограничавания върху тези медикаменти, с цел да защитят бюджетите си.

Новите лечения дружно с други нови лекувания за затлъстяване, също провокираха интереса на лекарите, разяснява доктор Кимбърли Гудзуне, медицински шеф на Американския съвет по медицина на затлъстяването, който управлява изпита.

Докато пациентите търсят помощ за затлъстяването от своите лекари, лекарите от ден на ден осъзнават, че не са научили задоволително за заболяването в медицинския университет, добавя тя.

„ С повишаването на осведомеността както за затлъстяването като хронично заболяване, по този начин и за всички ефикасни способи за лекуване, пациентите идват при лекарите си и споделят: „ Искам да бъда лекуван “, разяснява доктор Гудзуне. „ И си мисля, че точно това най-често е повода доста практикуващи сътрудници да си кажат: „ Наистина би трябвало да знам по какъв начин да направя това “, продължава тя.

Повече от 6700 лекари в Съединени американски щати към този момент са специализирали в лекуването на затлъстяването.

Това е една относително нова област на специализация. Американската здравна асоциация призна затлъстяването за болест едвам преди десетилетие. Американският ръб по медицина на затлъстяването е основан през 2011 година и е провел първия изпит през 2012 година Оттогава броят на лекарите, сертифицирани по медицина против затлъстяването, е повишен повече от десетократно - от по-малко от 600 през 2013 година до повече от 6700, по данни на борда.

Не е наложително лекарите да бъдат сертифицирани за лекуване на затлъстяване, само че придобиването на документ демонстрира, че лекарят има профилирани познания и умения, е мнението на борда. За да устоят изпита, лекарите би трябвало да преминат през избран брой часове образование в самостоятелна конструкция, допълват оттова.

По данни на Центровете за надзор на болесттите на Съединени американски щати CDC затлъстяването и наднорменото тегло са проблем за над 70% от възрастните американци.

Засега броят на хората, които търсят лекуване, изпреварва доста броя на лекарите, които могат да им оказват помощ професионално, само че, съгласно доктор Гудзуне, огромният интерес към специалността приказва за това, че дефицитът на експерти ще бъде преодолян.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР