Броят на леглата за пациенти с COVID-19 в интензивните отделения

...
Броят на леглата за пациенти с COVID-19 в интензивните отделения
Коментари Харесай

Фандъкова: Обмисляме затваряне на нощните заведения

Броят на леглата за пациенти с COVID-19 в интензивните отделения на София понижават сензитивно. Това разгласи в „ Тази събота “ по bTV столичният кмет Йорданка Фандъкова и добави, че е разговаряла за казуса с шефовете на лечебни заведения. Кметът съобщи, че сега се обмисля затваряне на нощните заведения, тъй като здравето на хората е по-важно.

София се намира в „ алената зона “ по разпространяване на коронаврус. За последното денонощие има 594 нови случая. „ Нови кревати се откриват, само че обстановката с лекарите, медицинските сестри, санитарите е извънредно сериозна. Те самите се заразяват, остават под карантина. Необходими са спомагателни ограничения – в България са най-леките вероятни “, сподели Фандъкова. По думите ѝ все още контролът по спазването на съществуващите противоепидемични ограничения е повишен. Тя посочи, че за последните 10 дни са направени над 600 инспекции в градският превоз за носене на защитни средства – наложени са 59 наказания. Инспектирани са над 2000 търговски обекта.

„ Наблюденията ми са, че от ден на ден хора носят маски и стават по-дисциплинирани. Въпреки това би трябвало да се вземат спомагателни ограничения, които да са ефикасни. Ще се насочим към местата, където не може да се съблюдава отдалеченост и не се носят маски. Вчера обсъждахме с сътрудниците краткотрайното затваряне на нощните заведения “, сподели столичният кмет и добави, че следва през днешния ден общинският щаб да разиска спомагателните ограничения.

Фандъкова изясни, че няма да се стига до налагането на вечерен час в София, в случай че мярката със нощните заведения проработи. Относно възможното неодобрение на сектора, тя уточни, че най-важното на този стадий е да се резервира здравето на хората. „ Прогнозите за идващите дни и седмици са за двойно и тройно увеличение на случаите. Няма здравна система, която да издържи. Ние сме в контакт с браншовите организации, значимо е бизнесът да работи, само че преди всичко е запазването на здравната ни система “, посочи тя.

Столичният кмет изясни, че за да не се струпват пасажери в метрото, са пуснати два спомагателни влака за пиковите часове. Тя посочи, че 10% от машинистите не са на работа поради болестта. Според нея хората са изложени на максимален риск от COVID-19 на работните им места и прикани работодателите да съблюдават всички противоепидемични ограничения в офисите. Относно работата на зоните за платено паркиране, Фандъкова уточни, че е настъпил безпорядък, когато те не са работили и сега не се планува те още веднъж да спрат да действат. Тя изясни, че в случай че заболеваемостта в просветителната система се усили, ще издаде заповед учениците от горните класове да преминат в онлайн форма на образование.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР