Броят на жертвите от тежките наводнения и свлачища, връхлетели централния

...
Броят на жертвите от тежките наводнения и свлачища, връхлетели централния
Коментари Харесай

Оцелели след aпокалипсиса в Турция: Прегръщахме се и плачехм...

Броят на жертвите от тежките наводнения и свлачища, връхлетели централния черноморски район на Турция, се усили до 17, а трети ден стара жена се издава, оповестиха управляващите късно нощес.

Силните превалявания във вторник късно доведоха до наводнения и свлачища в регион, обхващащ Бартън на запад до Синоп. Епизодично преваляванията продължиха в сряда и четвъртък. Екипи за търсене и избавяне бяха ситуирани в региони, наранени от наводненията, като изтеглиха хора, заседнали в къщите и колите им.



Президентът Реджеп Тайип Ердоган изрази своите съболезнования на фамилиите на 17-те жители, изгубили живота си при наводненията.

" Ние поставяме интензивни старания с всички наши институции и организации в регионите, наранени от наводнението ", сподели Ердоган в Twitter късно в четвъртък.



Тъй като наводненията започнаха да се отдръпват в засегнатите райони, в изказване на Агенцията за ръководство на бедствия и изключителни обстановки (AFAD) се споделя, че спасителите са извадили шест тела единствено в Кастамону.

По-късно в четвъртък бяха открити още девет тела в най-пострадалия град Бозкурт, в окръг Кастамону, а други две тела бяха открити в Синоп.

Около 300 души бяха евакуирани в квартал Улус в Бартън.



В селата и кварталите на Кастамону над 210 души бяха евакуирани, някои с хеликоптери, от район, обиден от наводнения.

Кадри в обществените мрежи демонстрират, че някои многоетажни здания, ситуирани до реката, са се срутили в Бозкурт, само че няма информация за жертви. От AFAD оповестиха, че още 106 души са били транспортирани със хеликоптери в села покрай Аянджък, най-тежко засегнатия регион в Синоп, където единствената държавна болница е залята от придошлите води. Това наложи евакуация на пациентите. Наводненията доведоха и до прекъсване на тока в 271 села в Кастамону, Бартън и Синоп.

Гюлизар Йорулмаз сподели, че са се сгушили дружно със съседите си на шестия етаж на жилищната си постройка. " Виждах, че постройките от другата страна на улицата са съборени от наводнения. Хората се прегръщаха и плачеха. Мислехме, че ще бъдем идващите ", сподели тя.



Айше Калабалък сподели, че не се е чувала със фамилията си от сряда. Семейството живееше в постройка, която се срути по време на наводненията. „ Нека Бог ми помогне “, сподели тя през сълзи, когато се причисли към група хора, които чакат да търсят и избавят своите близки, заклещени в наводнени здания. Калабалък, гражданин на Бозкурт повече от 30 години, споделя, че в никакъв случай през живота си не е виждала сходно злополучие.

Айдън Тунч, таксиметров водач, сподели, че той и неговите пасажери едвам са избягали, когато на пътя се е срутил моста по който минавали. Тунч возел в сряда седем пасажери до област Улус от провинция Карабюк. „ Имаше мощен дъжд, до момента в който карах и попитах пасажерите си дали знаят дали има риск от наводняване. Имах възприятието, че дъждът ще бъде последван от наводнения и разкопчах колана си. Мислех, че мога да избягам по-бързо, в случай че не съм с колан, при положение, че наводнението опустоши колата. Забавих темпото, когато се приближихме до моста. Пътниците ми споделиха, че може да има наводнения начело. Натиснах спирачката, когато видях пръснати камъни и дървета, само че колата се подхлъзна и падна в междина на пътя. Видях шумящи буйни струи вода зад нас “, сподели той, припомняйки ужасните моменти по време на бедствието.

Тунч и неговите пасажери съумяха да излязат от колата, висяща на ръба на сринат път, само че друга кола към този момент беше паднала в отверстието. Екипите за търсене и избавяне бяха заети със спасяването на всеки, който можеше. „ Никога не съм виждал такива превалявания. Това беше същинско злополучие “, сподели Тунч пред Анадолската организация (AA).

Наводненията и свлачищата доведоха до сриване на някои мостове и пътища в района. Продължава работата по възобновяване на достъпа до някои села.

Делегация от министри, в това число министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, министърът на околната среда и градоустройството Мурат Курум и министърът на превоза и инфраструктурата Адил Караисмайлоглу посетиха регионите, наранени от наводнения. Министрите се срещнаха с локалните поданици и дадоха обещание да възстановят загубите им.

Снимки: Анадолска организация

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР