Броят на хората, заразени с туберкулоза, включително резистентната към лекарства,

...
Броят на хората, заразени с туберкулоза, включително резистентната към лекарства,
Коментари Харесай

СЗО предупреждава за бум на туберкулоза за първи път от години

Броят на хората, инфектирани с туберкулоза, в това число резистентната към медикаменти, се е нараснал в международен мащаб за първи път от години, съгласно отчет, оповестен в четвъртък от Световната здравна организация, оповестява АП.

Здравната организация на Организация на обединените нации заяви, че повече от 10 милиона души по света са били заболели от туберкулоза през 2021 година, което е растеж от 4,5% по отношение на миналата година. Около 1,6 милиона души са умряли , сподели той.

СЗО разяснява, че към 450 000 случая включват хора, инфектирани с резистентна към медикаменти туберкулоза , с 3% повече спрямо 2020 година

Пандемията от дружно с доста други здравни стратегии . СЗО сподели, че доста хора са останали недиагностицирани, отбелязвайки, че броят на хората, неотдавна разпознати с туберкулоза, е понижен от 7 милиона през 2019 година на 5,8 милиона през 2020 година

Д-р Мел Спигелман, президент на Алианса за туберкулоза с нестопанска цел, сподели, че повече от десетилетие прогрес е бил изгубен през 2020 година

" Въпреки триумфите в области като превантивната терапия, ние към момента изоставаме в съвсем всички обещания и цели във връзка с туберкулозата ", сподели Спигелман.

След COVID-19 туберкулозата е най-смъртоносната инфекциозна болест в света . Причинява се от бактерии, които нормално засягат белите дробове. Микробите се популяризират най-много от човек на човек във въздуха, да вземем за пример когато инфектиран субект кашля или киха.
 Директорът на Белодробната болница във Велико Търново: След Covid ще има вълна от туберкулоза
Директорът на Белодробната болница във Велико Търново: След Covid ще има вълна от туберкулоза

Лечението на туберкулозно болните е дълготрайно

Туберкулозата визира най-много възрастните, изключително тези, които са недохранени или имат други болести като ХИВ; повече от 95% от случаите са в разрастващите се страни .

Според отчета на СЗО единствено един на всеки трима души с резистентна към медикаменти туберкулоза получава лекуване.

" Устойчивата на медикаменти туберкулоза е лечима, само че тревожното е, че случаите се усилват за първи път от години ", сподели доктор Хана Спенсър, която е от Лекари без граници в Южна Африка. " Спешно е по-кратките, по-безопасни и по-ефективни лекувания да бъдат увеличени в този момент. "

Спенсър прикани за понижаване на цените на лекуването на туберкулоза, тъй че цялостен курс на лекуване да коства не повече от 500 $.

СЗО сподели, че продължаващите спорове в Източна Европа, Африка и Близкия изток са влошили опциите за пациентите , търсещи диагностика и лекуване на туберкулоза.

Украйна имаше една от най-лошите туберкулозни епидемии в света даже преди Русия да нахлуе в страната в края на февруари. Здравните специалисти се притесняват, че невъзможността на пациентите да се лекуват може да подхрани повишаването на по-устойчивата на медикаменти туберкулоза в целия район .

Докато пациентите с туберкулоза, изселени от войната, могат да търсят грижи на всички места в Украйна, страната е очевидец на дефицит на основни медикаменти и управляващите са изправени пред провокации при следенето на пациентите.
 Безплатни прегледи за туберкулоза, растеж на пациенти след пандемията
Безплатни прегледи за туберкулоза, растеж на пациенти след пандемията

Консултациите са ориентирани, както към възрастни, по този начин и към деца
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР