Броят на електромобилите у нас расте с големи темпове, но

...
Броят на електромобилите у нас расте с големи темпове, но
Коментари Харесай

Над 60% ръст на електромобилите у нас, в Пловдив обаче на ток се движат 1 на 100 коли

Броят на електрическите автомобили у нас пораства с огромни темпове, само че това към момента не се отразява съществено върху трафика у нас и намаляването на нездравословните излъчвания. По последни данни електрическите автомобили са 8% от целия нов автопарк на България - колите, регистрирани от началото на годината до края на май 2023 година.
Прочетете още
В чисто изражение данните демонстрират, че за първите пет месеца на 2023 година у нас са регистрирани от първи притежател 1099 броя електрически коли (напълно електрически, хибриди и плъгин хибриди). Това е растеж от малко над 58% по отношение на същия интервал на предходната година, излиза наяве от данните на Асоциацията на европейските производители на коли (ACEA).

За интервала от януари до май в КАТ са заведени нови общо 13 450 нови коли, което съставлява растеж от 15% на годишна база.

Най-масови на родния пазар си остават бензиновите коли, като продажбите нарастват с 6.5% на годишна база до общо 9401 броя регистрации на нови коли на бензин към края на май. Продажбите на дизелови коли у нас нарастват с 35.6% на годишна база до 2949 броя към края на май.

Когато приказваме за електрически коли, водач по продажби у нас за първите пет месеца на тази година са изцяло електрическите коли (BEV) – 725 броя регистрации от първи притежател, което съставлява растеж от 121% по отношение на същия интервал на предходната година.

Продажбите на хибридни електромобили (HEV) у нас понижават с близо 11% на годишна база до 288 броя, до момента в който регистрациите на нови плъгин хибриди (PHEV) скачат с 95.5% до общо 86 броя през тази година.

Конкретно за месец май в България се регистрират общо 2760 регистрации на нови пътнически коли от първи притежател, което съставлява растеж от 2.6% на годишна база. Продажбите на електрически коли у нас през петия месец на годината доближават 179 броя или 6.5% от всички регистрации през май.

Автопарка на Пловдив /в движение/

Около 0,5-0,6% от колите в придвижване в Пловдив са електрически автомобили или хибриди. Това удостовери изследване Европейския център за транспортни политики. В числови изражения това са по-малко от 1 на 100 коли. 

Под тепетата най-вече са дизеловите коли. Близо половината от колите са с такива мотори. 33-34% е делът на бензиновите, с газови уредби за 15-16% от колите, а под 1% са електрическите автомобили.

Това демонстрира, че наклонността за преориентиране на купувачите към бензинови коли е по отношение на хоризонтите за възбрана на производството, а в някакъв миг и ограничаване на използването, на коли с дизелов мотор. 

Данните за Пловдив са на база проучване на ежедневния трафик на две пикови кръстовища в Пловдив. Изследването е направено по отношение на концепцията за основаване на зони с ниски излъчвания на нездравословни субстанции в атмосферния въздух на територията на града. Проведено е наблюдаване на трафика на кръстовищата на булеварди „ Васил Априлов “ и „ Пещерско шосе “ и на булеварди „ Цар Борис Обединител “ и „ Шести Септември “. На последното кръстовище за ден минават към 43 000 коли, от които едвам 210 са електрически автомобили. 

Повече за проучването вижте тук: 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР