Броят на децата от уязвими етнически групи, които завършват училище

...
Броят на децата от уязвими етнически групи, които завършват училище
Коментари Харесай

Двойно повече деца от уязвими групи завършват училище

Броят на децата от уязвими етнически групи, които приключват учебно заведение в България, се е удвоил за 10 години вследствие на голям брой политики на МОН за приобщаване и спомагателна поддръжка за тези възпитаници. През този интервал студентите от ромски генезис, които са приключили университет, са се нараснали 6 пъти. Това сподели заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева по време на 95-тата среща на Комитета за правата на детето към Организация на обединените нации в Женева.

Тя уточни, че измежду задачите на България в региона на ранното детско развиване е да продължи повишението на обсега и качеството на просветителните, обществените и здравните услуги за подрастващите. В момента 94% от децата в учебна възраст са обхванати от просветителната система. При децата в предучилищна възраст сред 3 и 6 години делът на обхванатите е 87,3 на 100, а при децата на възраст 2-3 години -42,1%.

Смелите дейности на Министерството на образованието и науката за реформиране на образователните стратегии и повишение на квалификацията на педагогическите експерти се чака да дадат още по-добри резултати в идващите години, уточни Наталия Митева.

Тя уточни като образец и многочислените действия по цифровизация на образованието. Една от тях е обезпечаването на просветителните институции с електронни устройства, с цел да се обезпечи на децата еднакъв достъп до цифрови запаси и обучение. Броят на наличните за учениците устройства в този момент е близо две и половина пъти по-голям спрямо преди пандемията.

Работи се и по насоки за внедряване на изкуствен интелект в просветителната система. Те включват и етични и регулаторни съображения за неговото потребление, изясни Наталия Митева.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР