Броят на българските училища в чужбина продължава да се увеличава,

...
Броят на българските училища в чужбина продължава да се увеличава,
Коментари Харесай

Увеличава се броят на българските училища в чужбина

„ Броят на българските учебни заведения в чужбина продължава да се усилва, само че не с такива бързи темпове като преди десетина години. Това е позитивно събитие, когато това се случва тук-там, в които към момента няма такива, и обгръща деца от български генезис в образователна възраст “.

Това съобщи пред „ Българска телеграфна агенция “ доктор Ирина Ботева-Владикова шеф на Българо-австрийското учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий ” във Виена. 

Тя добави, че броят на учениците в неделни учебни заведения в чужбина също пораства, само че процентът на обхванатите деца остава дребен. 

Ботева-Владикова цитира статистиката на Министерството на образованието и науката за предходната година, споряд която българските образователни заведения зад граница са 373 , като са ситуирани в 43 страни на шест континента.

„ Езиковата и културната обстановка на българите в чужбина за запазване на тяхната етническа еднаквост през днешния ден е отговорност на всички българи “.

По думите ѝ това е отговорност и предизвикателство , както пред нас, по този начин и пред идните генерации, с цел да се запази родовата памет. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР