Бронзова скулптура на змия с човешка глава, заедно с голям

...
Бронзова скулптура на змия с човешка глава, заедно с голям
Коментари Харесай

Мистериозни артефакти говорят за „приказния свят“ на древен Китай

Бронзова статуя на змия с човешка глава, дружно с огромен брой други артефакти, в това число находки от бронз, нефрит и злато, са открити в серия от ями в археологическия обект Сансиндуй в Съчуан, Китай.

Откритията включват също бронзова кутия с нефрит вътре, златни маски и бронзов олтар, заяви организация Синхуа. „ Скулптурите са доста комплицирани и с въображение, отразяващи приказния свят, фиктивен от хората по това време, и показват разнообразието и благосъстоянието на китайската цивилизация “, споделя Джао Хао, доцент в Пекинския университет и началник на разкопки в една от разкопките в Сансиндуй, пред организация Синхуа.

Две разкопки са стартирани през 80-те години на предишния век, а още шест са изкопани след 2020 година, заяви Синхуа. Археолозите са разкрили общо 13 000 артефакта, за които се счита, че датират от бронзовата ера, сред 4 500 и 3 000 години, съгласно Синхуа.

Що се отнася до неотдавна открити статуи и артефакти, „ Страхотно е да се намерят още “, сподели Чен Шен, старши организатор в Кралския музей Онтарио в Торонто (ROM). Шен е куратор на галерия за Sanxingdui в ROM през 2002 година и е провел проучвания върху разкопките и е писал за мястото. Към днешна дата там не са открити никакви доказателства за човешки погребения или кремация, което допуска, че местата на разкопките евентуално не са погребални, споделя Шен. Въпреки това, тези места и откритите артефакти може да са служили за ритуални цели, прибавя Шен.

Някои от артефактите демонстрират признаци на съзнателно строшаване или изгаряне, споделя Джей Сю, основен изпълнителен шеф на Азиатския музей на изкуствата в Сан Франциско, пред Live Science. „ Намереното строшаване и изгаряне на извънредно скъпи материали като нефрит и бронз ни демонстрира, че това не е било инцидентно или безсмислено заличаване “, споделя Сю, който е проучвал и писал обширно за обекта, само че не е взел участие в последните открития.

„ Бронзът е бил толкоз скъп — изключително откакто може да бъде разтопен и употребен наново — че ни споделя, че унищожаването на тези изображения е имало значима ритуална цел “, споделя Сю. „ Както при други човешки общества, ритуалното разтрошаване и изгаряне постоянно е обвързвано с осветлен откъс или другарство със свят оттатък нашия. Тогава тези погребения [на артефакти] бяха може би опит да се реалокира това общество през рецесии с упътвания или помощ от друго царство “, сподели Сю.

Роуан Флад, професор по археология в катедрата по антропология в Харвардския университет, също се съгласява, че ритуалното заличаване е значимо за хората, които са употребявали това място. „ Склонен съм да мисля, че тези места отразяват умишлени епизоди на ритуализирано заличаване, може би от време на време обществено заличаване на благосъстояние от обществени, политически или духовни водачи в общността Sanxingdui “, сподели Флад, който не е взел участие в последните разкопки, пред Live Science в имейл.

„ Разкопките не престават и откривателите ще знаят повече за обектите в новите ями, както и за връзките сред другите обекти “, споделя Флад.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР