Броени дни преди пристигането на първия хеликоптер за Спешна помощ

...
Броени дни преди пристигането на първия хеликоптер за Спешна помощ
Коментари Харесай

България ще има Спешна помощ по въздух през февруари

Броени дни преди идването на първия хеликоптер за Спешна помощ екип на Българска национална телевизия влезе в координационната централа на Центъра за въздушна Спешна помощ в София. Там към този момент се приготвят екипите, които ще вземат решение по кое време и къде да изпратят въздушна кола за спешна помощ.
 
Заместник-министърът на опазването на здравето Илко Гетов заяви, че хеликоптерът, който чакаме от Италия ще дойде у нас на самоход сред 18 и 23 януари. Разбира се, в случай че атмосферните условия са подобаващи за осъществяване на полета. Ще го ръководят водачи на производителя.

След като българските управляващи одобряват машината публично, ще стартират тестови облитания, в които ще вземат участие италиански и български водачи.  Екипът на производителя ще бъде разполагаем у нас половин година.
 
Трите екипа, които ще работят в координационната централа на Центъра за Спешна помощ по въздух след идването на първия хеликоптер, са минали специфични курсове, само че им предстоят още образования.
 
Диспечерите ще преценят при какви обстановки и къде да изпратят въздушна кола за спешна помощ.
 
„ При произшествия с голям брой потърпевши, при естествени бедствия, при индустриални повреди ", уточни доктор Пресиян Василев - началник на промяна в координационната централа на ЦСМПВ.
 
Д-р Георги Деянов, шеф на ЦСМПВ, добави, че те ще бъдат употребявани за превозване на пациент до друга болница.
 
" Може да се употребяват при донорски обстановки за превоз на органи, за транспорт на консултанти, когато е належащо бързо да се вземе решение, както и за транспорт на кръвни артикули ".
 
Във всяка диспечерска промяна в координационната централа ще дежурят един доктор и четири медицински сестри. Решението къде и по кое време да се изпрати хеликоптер ще взима медикът.
 
" След повторна оценка на положението на пациента, откакто се реши дали той е подобаващ въобще за превоз с хеликоптер, се получава утвърждение от авиационния оператор ", доктор Пресиян Василев- началник на промяна в координационната централа на ЦСМПВ.
 
Най-малко една година  Спешна помощ по въздух ще се оказва единствено денем . Хеликоптерът не е приспособен за търсене в планината, само че може да транспортира потърпевши оттова.
 
" Първият хеликоптер, по мои упования, ще може да се употребява във втората половина на месец февруари, защото има процедури по регистрацията му, облитане и носене към този момент на дежурство ", уточни проф. Илко Гетов - зам.министър на опазването на здравето.
 
Хеликоптерът, четирите незабавни екипа и водачите ще дежурят в базата на гранична полиция във " Враждебна ". Предстои построяването на шестте бази за въздушни коли за спешна помощ в страната. Тепърва ще се обособяват и площадки за кацане в огромните лечебни заведения на всеки регионален град.
 
" Единствените, които няма да имат, са болничното заведение в Кюстендил, защото наоколо има площадка на " Гранична полиция ". В Габрово, тъй като е доста покрай Велико Търново. В Силистра също не е нужна, тъй като до болничното заведение има огромен стадион, на който може да кацнат ", заключи проф. Илко Гетов - зам.министър на опазването на здравето.
 
До края на тази годна се чака да дойдат още два хеликоптера за въздушна Спешна помощ, а останалите три ще бъдат доставени поетапно до април на 2026 година.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР