Броени дни остават до 19 ноември, когато ще бъде официално

...
Броени дни остават до 19 ноември, когато ще бъде официално
Коментари Харесай

ТБ Виктория се влива в Инвестбанк на 19 ноември

Броени дни остават до 19 ноември, когато ще бъде публично оповестено вливането на ТБ „ Виктория “ в Инвестбанк. Това оповестиха само за в „ БАНКЕРЪ “ специалисти от трезора на Петя Славова на 12 ноември /понеделник/. Към момента на диалога ни с тях, договорката към момента не беше вписана в Търговския указател. Представителите на банката разясниха, че не чакат закъснение на съответните процедури, следва да завършват договорката и в понеделник ще пуснат публично известие за това.

На 26 октомври Българската национална банка издаде дефинитивно позволение за привършване на продажбата. Преди това, през април следената от Славова банка завоюва в конкуренция с БАКБ наддаването за дъщерната на Корпоративна комерсиална банка дребна институция. Тогава тя получи утвърждение от регулатора при изискване, че "Виктория " ще се влее в Инвестбанк, а няма да остане да работи като независимо юридическо лице.

Инвестбанк заплати напълно оферираната цена, а и погаси дълга на "Виктория " към КТБ. Внесената сума е била 89.3 млн. лева, от които покупната цена за 100% от капитала на ТБ "Виктория " е била 4.3 млн. лева

С това траялите четири години опити за осребряване на останките на една от дребните банки на пазара след банкрута на банката - майка КТБ завършват. През този интервал интерес към тези активи и най-много към лиценза за банкова активност проявяваха най-вече локални стопански групи. При една от предходните процедури за покупател беше определена Д банк, само че тя не получи утвърждение от Българска народна банка точно тъй като проектът й предвиждаше опазване на "Виктория " като обособена банка. При възобновената процедура на финалната права към този момент се конкурираха Инвестбанк на Петя Славова и БАКБ на Цветелина Бориславова. Имаше риск и изобщо да не се стигне до продажба, тъй като трупаните през това време загуби подяждаха капитала на банката. Така към полугодието тя бе останала с 28.7 млн. лева личен капитал и доходоносни финансови активи от едвам 22.8 млн. лева, което можеше да докара до лишаване на лиценза й по регулаторни аргументи.

За клиентите на ТБ "Виктория " новата обстановка значи, че от 19 ноември те към този момент ще бъдат обслужвани от Инвестбанк. А изчезвайки от правния мир, ТБ "Виктория " оставя след себе си 24-годишна история. Създадена е по самодейност на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) за да подкрепи развиването на модерното банкиране в България. Стартира като Българска капиталова банка, само че две години по-късно е преименувана на Емпорики банк - на името на настоящия си покупател, а точно - Търговската банка на Гърция. Под този бранд продължава до 2013 година, когато е трансферирана на тогавашния притежател на Emporiki - френската Credit Agricole, и е прекръстена на "Креди Агрикол България ". КТБ пък я придобива безусловно седмица преди да бъде затворена на 20 юни 2014 година и след това когато към този момент е под ръководството на квестори, е прекръстена с последното си име, каквито са били проектите на купувача. За разлика от КТБ, която стигна до неплатежоспособност, кредитният портфейл на "Виктория " бе продаден и постъпленията се оказаха задоволителни да се заплати всичко на вложителите и банката да остане отворена и продадена.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР