Бризът по крайбрежието прави жегата поносима, морската вода до 27

...
Бризът по крайбрежието прави жегата поносима, морската вода до 27
Коментари Харесай

През август горещо - до 38 градуса през първите дни

Бризът по крайбрежието прави жегата търпима, морската вода до 27 градуса
И тази година август ще бъде с температури над откритите правила. По-голяма ще бъде аномалията в западните и централни елементи на Северна България, а в Югозападна и Североизточна България упованията са позитивната особеност да бъде с по-малки стойности.

Месечната сума на дъжд в по-голямата част на страната ще бъде под нормалните правила. Поднормени ще бъдат и дните с превалявания и дните с гръмотевични стихии. Все отново релативно повече ще вали в планинските региони, което е и обикновено за климата на нашата страна. Това заяви климатологът от Софийския университет доктор Симеон Матев.

Средните климатични оптимални температури за август са сред 28 и 34 градуса, а междинните минимални - сред 15 и 20 градуса. Валежните интервали за месеца са от 7 до 15 август и сред 21 и 24 август.

В неделния ден през страната ще минава атмосферен фронт, под въздействие на който ще има условия тук-там в страната за краткотрайни превалявания, гръмотевични стихии и градушки. Температурите ще се намалят по отношение на тези през миналите дни.



Новият месец ще стартира с прохладно време. По-съществени заоблачавания се чакат над планинските и източни региони. Дневните температури ще са от 28 до 33 градуса – стойности близки до междинните за месеца. Във вторник утрото ще е ветровито с минимални температури от 13 до 18 градуса, в котловините - по-ниски. През деня ще е слънчево, следобяд с незначителна купеста облачност над планините. Дневните температури ще са от 29 до 34 градуса. Слънчево и типично лятно ще бъде времето в дните от 3 до 7-8 август. Максималните температури постепенно ще се покачват и към края на първата седмица на август най-високите ще са от 32 до 37-38 градуса. Ще бъде слънчево, с бризов вятър по Черноморието, където дневните температури ще остават до към 30 градуса. Морската вода ще бъде с приятните 25, 26, 27 градуса. Около 7-8 август над планините ще има повече облаци и тук-там там в следобедните часове ще превали и прегърми. Към края на първото и при започване на второто десетдневие температурите ще бъдат към и малко над нормалните. Ще има и доста слънчеви часове, само че към и след пладне ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност с условия за къси превалявания и гръмотевици.

През множеството дни на второто десетдневие още веднъж ще бъде слънчево и горещо. Условия за повече облаци и следобедни превалявания и гръмотевици се чакат над планинските региони, само че единствено в обособени дни. Максималните температури ще бъдат от 32 до 37-38 градуса, не са изключени и по-високи стойности.

В началото на третото десетдневие ще има условия за по-масови валежи и по-същестевено намаляване на температурите, само че по-късно още веднъж ще се откри слънчево и горещо време.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР