Британците са похарчили 4 милиарда евро за запаси от храна

...
Британците са похарчили 4 милиарда евро за запаси от храна
Коментари Харесай

Британците вече похарчиха 4 млрд. евро заради Брекзит

Британците са похарчили 4 милиарда евро за ресурси от храна поради заплахата от неналичието поради Брекзит, заяви " Дойче веле ". Те най-много се запасяват с ориз, фасул и консерви. Всеки пети британец се притеснява, че при възможен " корав " метод при напускането на Европейски Съюз може да се стигне до недостиг на хранителни артикули и медикаменти. Ако Англия напусне Европейския съюз без договорка, тя може да губи минимум 16 милиарда $ годишно при експорт за блока и евентуално милиарди повече от търговията отвън Евросъюза, обявиха икономисти от Организация на обединените нации. В нов отчет Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване (UNCTAD) откри, че загубите ще съставляват 7% от нейния общ експорт за блока. Британският министър на финансите Саджид Джавид пък заяви във вторник, че ще бъдат отпуснати спомагателни два милиарда лири за интервала 2020-2021 година за финансиране на подготовката за Брекзит. Така общата сума за процеса, след референдума от 2016 година, ще възлезе на 8.3 милиарда лири. Допълнителните пари ще бъдат предопределени за полицията, граничните служби и пристанищата.

Европейската комисия публикува подробен надзорен лист, с цел да помогне предприятията, които търгуват с Обединеното кралство, да извършат последните си мерки. За основа на този лист служат предходни известия и 100 вести до заинтригуваните страни, които обгръщат необятен кръг браншове. 

В същото време английският министър председател Борис Джонсън е изправен пред нова борба в Народното събрание, откакто претърпя загуба още при първото гласоподаване в Камарата на общините, откогато стана министър председател, от опозицията и разбунтувалите се депутати в неговата Консервативна партия. Депутатите трябваше в сряда ще гласоподават проектозакон за блокиране на Брекзит без договорка. С 27 гласа болшинство депутатите гласоподаваха да поемат надзор върху дневния ред, което им разрешава да внесат квалифициран законопроект с искане за ново отсрочване на Брекзит. Ако го одобрят, ще последва гласоподаване дали да се проведат общи избори, по гледище на премиера.

Самият Борис Джонсън предложи да се свикат предварителни избори на 15 октомври. Това стана по време на внезапна замяна на реплики в Камарата на общините сред Джонсън и водача на опозицията Джереми Корбин, " с цел да могат хората в тази страна да изразят позицията си ". Джонсън назова проекта на лейбъристите да предотвратят Брекзит без договорка „ изменничество “. Корбин пък съобщи, че опозиционните партии няма да се поддадат на „ триковете на Борис Джонсън “ и няма да поддържат нови избори, до момента в който не бъдат уверени, че заканите за Брекзит без договорка са отстранени. По закон министър председателят се нуждае най-малко от две трети болшинство в Народното събрание, с цел да свика общи избори преди да изтече естественият 5-годишния интервал.

НАКАЗАНИЕ

От Даунинг стрийт оповестиха, че всички 21 депутати от Консервативната партия, които нощес поддържаха опозицията, ще бъдат лишени от правото да вземат участие в изборите като представители на партията. Сред бунтарите е и ветеранът на торите Никълъс Соумс - внук на английския министър председател от времето на Втората международна война Уинстън Чърчил. Както някогашните финансови министри Филип Хамънд и Кенет Кларк, който съобщи, че просто не може да разпознае партията си. „ Това е Партията за Брекзит, просто със заменено име “, разяснява Кларк пред Би Би Си. По-рано държавното управление на Борис Джонсън загуби парламентарното си болшинство, откакто депутатът от Консервативната партия Филип Лий мина към либералдемократите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР