Британците искат датата, от която да важат новите миграционни правила,

...
Британците искат датата, от която да важат новите миграционни правила,
Коментари Харесай

Недоволство и неясноти след "честната и сериозна" оферта на Мей към европейските граждани

Британците желаят датата, от която да важат новите миграционни правила, да бъде денят, в който те оповестиха началото на Brexit договарянията. От Европейски Съюз желаят те да важат от деня, в който Брюксел и Лондон се схванат за изискванията по излизането от съюза.

Още по тематиката
Британският министър председател даде обещание опростена и цифровизирана регистрационна процедура

По думите на финансовия министър Филип Хамънд петата по величина стопанска система в света е изправена пред сложни времена и се пробва да избегне безредна разлъка с Европейски Съюз

Загубата на парламентарно болшинство ще се отрази на проектите ѝ за овакантяване на Европейски Съюз

В идващите две години Европейски Съюз и Англия би трябвало да реализират съглашение за изискванията по напускането

Не е ясно дали ще има обособен развой по кандидатстване за позволение за работа, като този, през който трябваше да преминат жителите на България и Румъния преди 2014 г.Според изследване на Deloitte, 47% от висококвалифицираните европейски чиновници във Англия обмислят да изоставен страната в идващите пет години заради неустановеност.След като обещанието за " мощно и устойчиво " държавно управление провалиха английския министър председател Тереза Мей на предварителните избори при започване на месеца, новото ѝ мото - за " почтена и сериозна " договорка, гарантираща правата на европейските жители след Brexit, също удря на камък.

В късния следобяд в понеделник държавното управление на английските Консерватори, който целеше да обясни по какъв начин страната ще третира над 3.4 млн. европейци в страната, след излизането ѝ от Европейския съюз (ЕС). По време на среща на водачите на Европейски Съюз в петък предложенията на Мей бяха разказани по-скоро като незадоволителни и неразбираеми, а след публикуването на цялостният лист сходни реакции пристигнаха и от английския бизнес и от представители на европейската диаспора на Острова.

Какво предлага Мей на европейците

Според " бялата книга ", оповестена от кабинета на Мей, европейските жители, които са живели най-малко пет години в Обединеното кралство преди датата на отдръпване от Европейски Съюз ще могат да се радват на съвсем същите права като английските жители. Те ще могат да разчитат на достъп до здравноосигурителната каса (NHS), обществени помощи и пенсионно обезпечаване, само че няма да могат да вземат участие на избори - локални и национални, преди да получат цялостно поданство.

На процедура, те ще имат така наречен leave to remain - (буквално от британски - независимост да останат) във Англия. Получаването на сходен статут ще става след кандидатстване във Вътрешното министерство на страната и процедурата би трябвало да бъде улеснена по отношение на актуалната, която изисква попълването на 85-страничен документ и използването на десетки документи, потвърждаващи, че претендентът за непрекъснат статут е живял най-малко пет години в Обединеното кралство - контракти за наем, банкови извлечения и други.

Според новите правила, разказани в " бялата книга ", отпада условието европейците жители да потвърждават, че имат здравна застраховка, която притесняваше кандидатствалите до момента. Освен това екипът на Мей дава обещание, че получилите статут ще могат да продължат да изпращат пари на подвластни от тях лица, да вземем за пример деца.

Тези хора, които към момента не са живели цели пет години във Англия, евентуално ще получат " гратисен интервал " от две години след датата на овакантяване на Европейски Съюз, с цел да получат правото да останат в страната, без да се опасяват от изгонване. На процедура всеки, дошъл в страната преди края на договарянията, ще може да изчака пет години и да вземе персонална карта.

Сваляме розовите очила

В този тип обаче офертата на кабинета носи доста неясноти и неудобства. Първо, европейските жители, към този момент пуснали документите си за непрекъснато жителство, ще би трябвало да кандидатства още веднъж за персонална карта, когато новата система бъде пусната в употреба. Не е несъмнено дали 150-те хиляди европейци, към този момент получили право на непрекъснато престояване, ще би трябвало да аплайват отначало.

Също не е ясно дали ще има обособен развой по кандидатстване за позволение за работа, като този, през който трябваше да преминат жителите на България и Румъния преди 2014 година да вземем за пример. Тогава те можеха да остават във Англия са безграничен интервал, само че трябваше да преминат през дълга и тромава процедура по приемане на позволение за работа. Няма и твърди гаранции, че така наречен самонаети (self-employed) служащи ще имат правото да продължат да работят при същите условия, както сега.

Не се загатва дали студентите, които приключват образованието си в Обединеното кралство, ще могат да останат и да изискат непрекъснато жителство след завършването на образованието си. Въпреки обещанията на Мей, че няма да разделя фамилии, това на процедура може да се случи - съгласно " бялата книга " жителите на Европейски Съюз, получили персонална карта, няма няма да могат да вземат съпруга/та си и децата си на Острова, в случай че те не могат да обезпечат най-малко 18 600 паунда на година за всеки член на фамилията - изискване, на което сега би трябвало са подлагани смесените фамилии с член, който идва от страни отвън Европейски Съюз.

Но най-голямата неизясненост идва от това, че не е ясно коя дата ще се смята за деня на Brexit, от когато новите миграционни правила ще влязат в деяние. Британците упорстват датата да бъде през март 2017 година, т.е. когато английският парламент даде мандат на Тереза Мей да стартира договарянията и тя изпрати формалното писмо за това на Брюксел. Европейските страни обаче упорстват новите правила да важат от датата, в която Лондон и Брюксел си свидлив ръцете.

Последен, само че не и по значимост, е въпросът за това дали Англия ще попада под юрисдикцията на Европейския съд в Люксембург. За Европейски Съюз това е единственият метод да се подсигуряват правата на европейците на Острова в дълготраен проект. В противоположен случай едно последващо държавно управление в Уайтхол ще може евентуално еднолично да одобри закон, който да намали статута на европейските жители и няма да има самостоятелен съд, който да отбрани правата им.

Реакциите: всички са недоволни

Буквално. Първо, европейските жители недоволстват от неяснотите и дупките в предлагането на Мей, както и от обстоятелството, че на десетки хиляди хора ще им се наложи да аплайват наново за непрекъснато престояване и ще би трябвало да заплащат още веднъж за това (в момента услугата коства 65 паунда). " Ние сме горчиво разочаровани. Това не наподобява като подготвен документ ", съобщи Николас Хатън, представител на про-европейската група the3million, представен от Guardian.

Бизнесът също не е удовлетворен - в отворено писмо от предходната седмица Британската комерсиална камара, представляваща 75 хиляди компании, съобщи, че са неудоволетворени от неразбираемите оферти на Тереза Мей, които заплашват достъпа на бизнеса до работна ръка и заплашват да отхвърлен към този момент наетите служащи, написа Bloomberg. Според изследване на консултантската компания Deloitte, 47% от висококвалифицираните европейски чиновници във Англия обмислят да изоставен страната в идващите пет години заради неустановеност.

На всичкото от горната страна, поддръжниците на твърдия Brexit в Консервативната партия също едва ли ще са прекомерно удовлетворени от необятните права, които се дават на 3.4 млн. европейци, въпреки към момента да няма обществени реакции измежду Торите.Най-важните заключения от:
- Европейските жители, които са живели най-малко 5 година в Обединеното кралство, ще би трябвало да аплайват за персонална карта. Тези, пуснали документи за непрекъснато жителство, би трябвало да аплайват още веднъж.
- Ако европейският жител не е живял пет години преди датата на приключването на Brexit договарянията, те ще получат " гратисен интервал ". На процедура всеки, дошъл в страната преди края на договарянията, ще може да изчака пет години и да вземе персонална карта, без да се опасява от депортация.
- Гражданите с персонална карта няма да могат да вземат половинката си на Острова, в случай че тя/той не получава възнаграждение от най-малко 18 600 паунда на година.
- Постоянното престояване ще им дава цялостен достъп до правата на английските жители - пенсионни, обществени и цивилен - без тези на глас в изборите.
- Европейските жители обаче няма да имат достъп до Европейския съд в Люксембург, в случай че смятат, че правата им са нарушени - Англия ще откаже да се подложи под юрисдикцията на съда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР