Британското правителство одобри днес план за изграждане на тунел близо

...
Британското правителство одобри днес план за изграждане на тунел близо
Коментари Харесай

Правят тунел край Стоунхендж

Британското държавно управление утвърди през днешния ден проект за създаване на тунел покрай античния мегалитен комплекс Стоунхендж, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Стоунхендж, който е в листата на международното завещание на ЮНЕСКО, се намира в югоизточната част на Англия. Годишно обектът притегля над един милион туристи, хипита и бранители на античната келтска просвета и обичаи. Много хора идват там изключително в дните на лятното и зимното слънцестоене. Камъните на Стоунхендж са подредени по този начин, че те оформят съвършена рамка за изгряващото слънце в средата на лятото и за залязващото слънце в средата на зимата, като това способства за мистичния темперамент на мястото. Но от десетилетия насам тази мистика бе нарушавана от шума и "аромата " на изгорели газове от колите от прилежащия път А303. Той е изключително претрупан, защото е част от главната автомагистрала, свързваща Лондон с графствата Девън и Корнуол.



След години на диспути и съвещания държавното управление най-сетне утвърди проект за прокопаването на тунел с дължина от към 3 километра. През него точно ще минава този сектор от пътя А303, който в този момент минава около Стоунхендж. Проектът ще коства 1,6 милиарда паунда (1,8 милиарда евро). Според английския държавен секретар по превоза Крис Грейлинг тунелът ще направи напредванията в региона по-бързи и няма да има тапи. Въздухът в региона ще стане по-чист и това ще е от изгода за популацията и за туристите, прииждащи към Стоунхендж, твърди държавният представител.

Критици на плана настояват, че прокопаването на тунела може да повреди някои от археологическите обекти от неолита и бронзовата епоха, с които е посипан регионът към Стоунхендж. Правителството твърди, че е взело тези опасения поради. Тунелът ще следва трасето на досегашния път, само че ще е с 50 метра по-далече от Стоунхендж, с цел да се избегне точно нанасянето на вреди върху археологическите обекти.

Планът за тунела породи и друго безпокойствие. Мястото, на което трябваше да е входът за тунела, щеше да наруши гледката към залязващото слънце в средата на зимата. След митинги в проекта бяха импортирани промени, тъй че гледката да се резервира.

Стоунхендж е издигнат на стадии сред 3000 и 2300-ата година преди Христа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР