Британското правителство няма да произвежда нови избори в Северна Ирландия

...
Британското правителство няма да произвежда нови избори в Северна Ирландия
Коментари Харесай

Лондон: До края на годината в Северна Ирландия няма да има нови избори

Британското държавно управление няма да създава нови избори в Северна Ирландия преди края на годината и идната седмица ще заяви какви дейности има намерение да предприеме по-нататък, сподели английският министър за Северна Ирландия Крис Хийтън-Харис, представен от Ройтерс.

Северна Ирландия е без функциониращо децентрализирано държавно управление от февруари насам, откакто пробританската Демократична юнионистка партия стартира да бойкотира локалния парламент в символ на митинг против комерсиалните съглашения след Брекзит. Крайният период за образуването на ново държавно управление след изборите през май изтече предходната седмица и Хийтън-Харис съобщи, че според сегашното законодателство е длъжен да създаде нови избори в границите на 12 седмици.

След като главните политически партии в Северна Ирландия показаха подозрение по отношение на опцията за излизане от безизходицата посредством нови избори, Хийтън-Харис сподели, че е чул откровените опасения, свързани с последствията и разноските по произвеждането на избор в този миг.

" Другата седмица ще разясня пред Народното събрание какви ще бъдат идващите мидействия ", сподели той.

Тази седмица Хийтън-Харис се срещна с министъра на външните работи и защитата на Ирландия Саймън Ковини и повдигна въпроса за вероятностите пред Лондон за законови промени, които да разрешат в допълнение отсрочване на изборите.

Съгласно изискванията на мирното съглашение от Разпети петък 1998 година, с което се постави завършек на траялите три десетилетия кръвопролития сред католици и протестанти в Северна Ирландия, националистите и юнионистите се задължават да споделят властта в общо държавно управление.

Безизходица, сходна на актуалната, имаше и в интервала сред 2017 и 2020 година, когато локалният парламент не организираше съвещания.

На изборите през май партията " Шин фейн " за първи път завоюва повече места от Демократичната юнионистка партия, което представляваше алегоричен пробив за ирландския шовинизъм. Юнионистите споделиха, че няма да вземат участие в ново държавно управление, до момента в който не бъдат анулирани инспекциите, въведени за някои артикули, влизащи в Северна Ирландия от Англия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР