Британското кралско семейство и депутати отдадоха днес почит на комика

...
Британското кралско семейство и депутати отдадоха днес почит на комика
Коментари Харесай

Почина британската звезда Пол О’Грейди

Британското кралско семейство и депутати отдадоха през днешния ден респект на комика и актьор Пол О'Грейди, който направи мил културата известна със своето алтер его Лили Савидж, предава БГНЕС.

О'Грейди, който умря във вторник на 67-годишна възраст, се трансформира в участник в хитови телевизионни излъчвания, както и в деятел за правата на ЛГБТК.

Роден в северозападния британски град Бъркънхед през 1955 година, О'Грейди стартира да се изявява като Лили Савидж през 70-те години на предишния век, до момента в който работи в лондонски съвет.

Той показва остроумната, носеща перука Савидж в нощните клубове, а по-късно актът се разпростира с телевизионни и радио изяви с нейния темперамент.

" Невъзможно е да се надцени какъв модернист беше той ", споделя телевизионният водещ на утринното предаване по ITV Ричард Арнолд.

" Всъщност го боготворяхте като гей... и по-късно, несъмнено, той навлезе в всеобщото лъчение ", сподели той в " Добро утро, Англия ".

Отдаден фен на животните, О'Грейди представяше и дългогодишния ефирен риалити сериал " От обич към кучетата ", чието деяние се развива в лондонския дом за бездомни и нежелани животни " Battersea Dogs & Cats Home ".

Кралицата-консорт Камила взе участие в специфичен епизод на програмата през декември.

" Дълбоко тъжен да чуя за гибелта на Пол О'Грейди, който работеше в тясно съдействие с Нейно Величество в поддръжка на Батърси, осигурявайки доста смях и доста мемоари с вирнати опашки ", беше оповестено в Туитър акаунта на английското кралско семейство дружно със фотография на Камила и звездата.

Питър Татчел, деятел за правата на индивида, съобщи, че О'Грейди " беше освен брилянтен комедиант и телевизионна персона, само че и доста обичан деятел за равенството на ЛГБТ+ и правата на животните ".

Татчел добави, че О'Грейди е трябвало да води идна акция на своята фондация, която желае опрощение от полицията на Обединеното кралство за " историческото гонене на ЛГБТ+ общността ".

Той напомни също, че през 80-те години на предишния век полицията е нахлула в лондонско заведение на ЛГБТК в разгара на акцията за всяване на боязън от вируса на СПИН.

Полицаите са носели гумени ръкавици, споделя Татчел, заради неправилното разбиране по това време, че човек може да се болести с ХИВ, като допре някого.

Тяхната поява накара О'Грейди, който беше на сцената като Савидж, да се пошегува: " О, добре, дойдохте да измиете чиниите? "

О'Грейди умря " ненадейно, само че добродушно " във вторник вечерта, заяви сътрудникът му Андре Портасио.

" Той ще липсва доста на своите близки, другари, семейство, животни и на всички, които се радваха на неговия комизъм, духовитост и съчувствие ", добави той.

В Народното събрание заместник-лидерът на лейбъристите Анджела Рейнър назова О'Грейди " национално благосъстояние ", а вицепремиерът Доминик Рааб, който заместваше премиера Риши Сунак, отдаде респект на " невероятния комедиант ", който " разрушаваше рестриктивните мерки ".

Кевин Лиго, началник на телевизионната мрежа ITV, за която той представяше доста стратегии през десетилетната си кариера, съобщи, че той е бил " голям безподобен гений ".

Сред другите, които показаха почитта си, беше и поп звездата Елтън Джон, който си спомни за " блестящия актьор, проницателен и подкрепящ правата на ЛГБТК+ и битката против ХИВ и СПИН ".

О'Грейди е притежател на многочислени оценки, в това число телевизионна премия Bafta. През 2008 година починалата кралица Елизабет II го награждава за заслуги към развлекателната промишленост.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР