Британското контраразузнаване отправи предупреждение към депутатите, че агент на китайското

...
Британското контраразузнаване отправи предупреждение към депутатите, че агент на китайското
Коментари Харесай

Китайски агент е проникнал в британското правителство

Британското контраразузнаване насочи предизвестие към депутатите, че сътрудник на китайското държавно управление е проникнал в Народното събрание за вмешателство в английската политика, съобщи БНР.

От службите МИ-5 оповестиха, че жена на име Кристин Лий е открила връзки от името на Китайската комунистическа партия с депутати, след което е правила дарения на политици със средства, идващи от чужденци в Китай и Хонконг. Всичко това оказва се след дълго следствие от страна на МИ-5. Един от депутатите, получил дарения от Кристин Лий, е лейбърсткият народен представител Бари Гардинър – 420 00 паунда за 5 години. Гардинър обаче твърди, че постоянно е уведомил службите за сигурност за даренията.

Сегашният водач на либералдемократите Ед Дейви също е получил 5000 паунда, когато е бил министър на енергетиката, само че той означи, че парите са били признати от локалното му съдружие. Министърът на вътрешните работи Прити Пател сподели, че е обезпокоително, че някой, „ който целеустремено е зает с пробутване на политическо въздействие от страна на Китайската комунистическа партия е взел на прицел парламентаристите, само че Англия разполага с благоприятни условия да разкрие външно вмешателство “.

Кореспондентът на Би Би Си по въпроси на сигурността Гордън Корера разяснява, че е доста извънредно МИ-5 да показва съответна персона. Той добавя, че силите за сигурност са загрижени от това, че в действителност няма закони за справяне с сходен тип вмешателство. В предишното имаше угриженост за съветска интервенция във вътрешните каузи, само че в този момент несъмнено Китай е приоритет на силите за сигурност. В съответния случай става дума за скрито обезпечаване на въздействие, а не на шпионаж или кражба на данни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР