Британският вариант на COVID-19 се отличава с по-голямата си заразност,

...
Британският вариант на COVID-19 се отличава с по-голямата си заразност,
Коментари Харесай

Експерт: Британският вариант на коронавируса е по-заразен, но...

" Британският вид на COVID-19 се отличава с по-голямата си инфекциозност, на практика неговите свойства не са изменени. Ако предходният вид заразява 100 индивида, да вземем за пример, то английският заразява към този момент 170 ", изясни пред Българска национална телевизия доцент Любомира Николаева-Гломб, началник на отдел " Вирусология " в Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Тя акцентира, че не при този нов вид не се е трансформирала нито тежестта на болестта, нито методът на превозване на заболяването. Референтна лаборатория в института е генерирала резултата от изпратени проби на PCR проби за съществуването на английския вид.

" Вирусите по принцип мутират, за благополучие коронавирусът не е от бързо мутиращите вируси, само че въпреки всичко мутира с една скорост от две нуклеотидни размени в месец. Някои от нуклеотидните размени протичат неусетно, няма смяна в белтъците, които построяват вирусите, обаче при някои има. И при този британски вид де факто се е трансформирала една част от белтъка на S белтъка. Това го прави да се закача към AC рецептора с доста по-голям афинитет и по тази причина се натрупва по-голямо количество вирус в носоглътката на индивида ", изясни доцент Гломб.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР