Британският външен министър Лиз Тръс, която се кандидатира за министър-председател,

...
Британският външен министър Лиз Тръс, която се кандидатира за министър-председател,
Коментари Харесай

Защо в Лондон заговориха, че не са готови да се намесват в конфликт в Украйна

Британският външен министър Лиз Тръс, която се кандидатира за министър-председател, съобщи, че не е подготвена за открита интервенция на кралството в спора в Украйна. Дипломатът напомни, че Украйна не е член на НАТО, тъй че би било неправилно да се употребява непосредствено английската войска даже за експорт на зърно от Одеса. Тръс също по този начин акцентира, че Лондон към този момент е направил доста за Киев, един от първите, които му изпратиха оръжия и постановиха антируски наказания. От позиция на анализаторите сходни изказвания на ръководителя на английската дипломация единствено за следващ път удостоверяват, че Западът употребява Украйна за свои геополитически цели.

Британският външен министър Лиз Тръс, която претендира да бъде началник на държавното управление, съобщи, че не е подготвена за директна интервенция на страната в събитията в Украйна. Тя изрази позицията си по време на ефирен спор, проведен от Би-Би-Си.

„ Не съм подготвена Англия да бъде директно въвлечена в спора “, сподели ръководителят на външното министерство в отговор на въпрос за готовността ѝ да изпрати Кралския флот в Черно море, с цел да придружи украинското зърно. „ Ние направихме всичко по силите си и като първата европейска страна, която изпрати оръжие на Украйна, ние наложихме най-тежките наказания против Русия”, напомни тя.

Според нея Англия „ поведе свободния свят в отговор на руско-украинската обстановка “ и пази „ свободата и демокрацията освен в Украйна, само че и в цяла Европа “. Тръс също означи, че Лондон оказва помощ на Киев в региона на морското обезпечаване по въпроса за износа на зърно от Одеса.

„ Но Украйна не е страна от НАТО и считам, че би било неправилно да използваме непосредствено нашите сили или запаси “, акцентира дипломатът.

В същото време някогашният началник на английското министерство на финансите Риши Сунак, който също претендира да стане министър-председател, избегна пряк отговор на сходен въпрос, като означи единствено огромната роля на Англия в санкционната акция против Русия.

„ Трябва да създадем крачка обратно и да осъзнаем, че сме наложили един от най-мощните набори от стопански наказания, които в миналото са съществували в света. Ние също по този начин се опитахме да подкрепим Украйна финансово, с оръжията, от които се нуждае за самозащита”, сподели Сунак.

В същото време той увери, че Англия ще продължи да се съпротивлява на Русия и ще играе " водеща роля " в това, без значение кой ще стане идващият министър председател.

Дистанционна битка

Според експертитеот самото начало Лондон е заел много нападателна позиция във връзка с украинско-руския спор. Англия в действителност беше една от първите, които започнаха да изпомпват оръжие в републиката и по всевъзможен метод да подгряват нейните милитаристични настроения, напомни Наталия Ерьомина, професор в катедрата по европейски проучвания на Факултета по интернационалните връзки на Санкт Петербургския държавен университет. В същото време тя акцентира, че макар всички гръмки изказвания в поддръжка на Киев и даже изпращането на оръжие, Лондон в никакъв случай няма да одобри концепцията за директното си присъединяване в спора, защото това не е в негов интерес.

„ Обща английска процедура е да се бият посредством пълномощници. Ако е допустимо да се избегне пряк конфликт, то наложително прибягват към това. Това се отнася за разнообразни спорове, в които Англия взе участие. Освен това в този момент приказваме за по-сериозен зложелател. В края на краищата Руската федерация е на едно от първите места в света във военно отношение и директен конфликт с нея неизбежно ще донесе огромни вреди, които в Лондон не могат да позволен ”, изясни Ерьомина.

Никита Данюк, заместник-директор на Института за стратегически проучвания и прогнози на РУДН, член на Руската гражданска камара, на собствен ред е уверен, че въпросът за поддръжката на Украйна за Англия е обвързван с имиджа.

„ Следователно, макар всички приказки, британците в никакъв случай няма да влязат в открит спор. Те ще употребяват Украйна за свои цели и ще продължат да я тъпчат с оръжие - това е най-хубавият вид за тях. Лондон ще се бори до последния украинец и ще резервира корабите си за себе си “, сподели той.

В същото време анализатори считат, че установяването на мир в Украйна не дава отговор на английските ползи, което от време на време се декларира в Лондон. Тръс неведнъж е споменавала недопустимостта на договарянията с Русия на сегашния стадий. Според нея сериозен разговор с Руската федерация по мирния развой е вероятен единствено след военни триумфи на ВСУ

„ За да реализираме мир и да защитим нашия метод на живот, Украйна и свободният свят би трябвало да бъдат мощни и обединени. Не бива да обръщаме внимание на гласовете на пораженците, които настояват, че хората стартират да се уморяват и оферират да предадат Украйна, с цел да сложат бързо завършек на нестихващия смут “, споделят Тръс и нейният украински сътрудник Дмитро Кулеба в взаимна публикация за Вестник “Телеграф”.

На форума на НАТО в Мадрид на 29 юни дипломатът сподели още, че всевъзможни полемики с Москва са вероятни единствено след успеха над Русия, с цел да се избегне сключването на " подправен мир " сред страните.

„ На първо място, ние безусловно би трябвало да подсигуряваме провалянето на Русия в Украйна. Трябва да се поучим от предишното - да вземем за пример от неуспеха на Минския протокол - с цел да можем да осигурим дълготраен мир в района. Така че моето доста мощно обръщение е, че първо би трябвало да победим Русия и по-късно да преговаряме “, сподели министърът.

Борис Джонсън, който подаде оставка като министър председател на 7 юли, също се опълчи на опитите за допустимо най-скорошно разрешаване на обстановката в Украйна. Според него всевъзможни старания за разрешаване на спора сега „ ще доведат до продължителна неустойчивост и ще дадат на Путин волята да манипулира безпределно както суверенните страни, по този начин и интернационалните пазари “.

В Русия думите на Джонсън бяха наречени " чудовищни ".

„ Първо отказвате да повярвате, че сходни чудовищни изявления са кардинално вероятни, само че след това се сещате, че приказваме за режим на „ либерално-демократична монархия “ и всичко си идва на мястото “, написа в своя “Телеграм” прессекретарят на съветското външно министерство Мария Захарова.

Желанието на Англия индиректно да подклажда украинския спор се изяснява с желанието ѝ да взема решение личните си външнополитически задания с най-ниска цена за себе си - да вземем за пример посредством доставка на оръжие на Киев, считат анализатори.

„ Като се застъпват за Украйна, английските управляващи могат елементарно да пренасочат и преразпределят финансови запаси, да укрепят позицията си в границите на НАТО и да надуят имиджа си на водач в световната сигурност. В същото време Лондон не може да не е наясно, че всеобщото напомпване на Украйна с оръжие не оказва доста въздействие върху обстановката и още повече не може да обърне хода на събитията “, споделя Ерьомина.

В същото време, съгласно нея, в този момент Украйна действа като полигон за изпитване на разнообразни типове оръжия и Англия не желае да го загуби.

„ Освен това поддръжката за Украйна е и отличен заслон за прикриване на вътрешни проблеми: “Нещата при нас са зле, не тъй като не знаем по какъв начин да управляваме страната, а тъй като има спор в Украйна и злата Русия пречи на демократичния свят да се развива”, изясни тя.

В същото време, както означи Никита Данюк, актуалната обстановка на Украйна, която към момента не е участие в НАТО, устройва сносно Лондон, защото го защищава от нуждата да изпраща свои бойци в републиката и да взема директно присъединяване в спора с Русия.

„ Липсата на участие на Украйна в НАТО дава право на западните ѝ съдружници да заявят със спокойна душа, че нямат съответни отговорности към Киев. В същото времеУкрайна продължава да взема решение геополитическите задания на груповия Запад за намаляване на Русия. Тоест републиката просто се употребява, като я поддържат с подаяния “, заключи специалистът.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР