Британският външен министър Дейвид Камерън бе на посещение у нас.

...
Британският външен министър Дейвид Камерън бе на посещение у нас.
Коментари Харесай

Визитата на Дейвид Камерън у нас: Похвали България за помощта за Украйна и ни определи като ценен съюзник в НАТО

Британският външен министър Дейвид Камерън бе на посещаване у нас. Това бе неговата втора аудиенция в страната ни.

Камерън идва за първи път в България през 2015 година, когато извършва функционалностите на министър председател на Англия. Тогава бива посрещнат от Бойко Борисов, който също извършва функционалностите на министър-председател.

Посещението му в България е част от визитите му в Източна Европа, която би трябвало да подсигури поддръжката за Украйна против съветската експанзия. Неговите визити се състоят преди той да замине за Мюнхенската конференция по сигурността.

Първата спирка на Камерън през днешния ден бе Министерският съвет, където той се срещна с българския министър председател Николай Денков и външния ни министър Мария Габриел.

По време на взаимното си изказване Камерън съобщи изрично “В България имаме един доста мощен съдружник ". Британският външен министър разгласи, че страната ни е основен съдружник в НАТО и значим стопански сътрудник на Англия.

Друг акцент от диалозите им бил незаконната миграция.

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел заявиха категорично след извършените диалози, че страната ни ще продължи да оказва помощ на Украйна – хуманна, финансова, военна, дипломатическа и политическа, толкоз, колкото е належащо .

След Министерския съвет Камерън се срещна и с част от водачите на главните политически сили в Народното събрание. Британският външен министър се видя с водача на ГЕРБ Бойко Борисов, който сега е и ръководител на Комисията по външна политика към Народното събрание. 

Двамата разискали евроатлантическия курс на страната, сигурността в района и опциите за повишение на двустранните връзки сред двете европейски страни.

Среща с Камерън е имал и Кирил Петков. Той написа във Фейсбук “В този нерешителен свят да имаш положителни сътрудници и другари е основно значимо за просперитета и сигурността на България ".

В подтекста на войната в Украйна английският външен министър, несъмнено, организира срещна и с министъра на защитата Тодор Тагарев.

Двамата разискали двустранното съдействие в областта на защитата, настоящият дневен ред на сигурността в Черноморския район и последните развития към войната на Русия в Украйна.

Друг акцент от срещата е бил бъдещето на НАТО, както и идната 75-годишнина от основаването на Алианса. Камерън изрично поддържа напъните на съдружниците за укрепването на Източния фланг на НАТО и препотвърди позицията си, че България е значим сътрудник.

В късния следобяд английският външен министър се срещна също с вътрешния министър Калин Стоянов и с финансовия министър Асен Василев.

Стоянов срещна Камерън с резултатите от работата на граничните и митническите чиновници по попречване на контрабандата на артикули и трафика на мигранти. А първият посланик на Англия благодари на страната ни и изрично съобщи, че посредством напъните на българските институции се избавят човешки животи.

Асен Василев пък разгласи, че България и Англия си сътрудничат в ограничението на незаконното преместване на валута през границите. Той сподели още, че двете страни са пред завършването на съглашение за обезпечаването на рентгенова инсталация за сканиране, която да бъде ситуирана на българо-турската граница.  

Следващата спирка за Камерън ще бъде Полша – също страна съдружник от НАТО и значима част от Източния фланг на Алианса.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР