Британският премиер Тереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза

...
Британският премиер Тереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза
Коментари Харесай

Водещите четири министри запазиха постовете си в британското правителството

Британският министър председател Тереза Мей Тереза Мей - английски политик Тереза Мей (по татко Брейзър) е родена на... към профила стартира през днешния ден да внася промени в държавното управление си, чиято известност бе белязана от няколко абсурда, съобщи Агенция Франс Прес.

Промените се вършат преди началото на идната фаза на договарянията за Брекзит, отбелязва организацията. Министрите "тежка категория " в кабинета, които са на първа линия в договарянията сред Лондон и Брюксел, резервираха постовете си, предадоха Франс прес и Ройтерс. Това за министърът на финансите Филип Хамънд, министърът на външните работи Борис Джонсън, министърът за Брекзит Дейвид Дейвис и министърката на вътрешните работи Амбър Ръд.

Промените обаче започнаха с гаф на торите. Те оповестиха в акаунта си в Туитър, че министърът на превоза Крис Грейлинг застава отпред на Консервативната партия. Впоследствие обаче торите изтриха туита си. В реалност се оказа, че 46-годишният Брандън Луис е назначен за ръководител на Консервативната партия и за държавен секретар без портфейл в кабинета. Той заменя на висшия партиен пост досегашния ръководител Патрик Маклохлин. Брандън Луис преди този момент заемаше поста на държавен секретар по въпросите на имиграцията, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Агенция Франс Прес.

Британският министър за Северна Ирландия Джеймс Броукъншайър пък подаде оставка през днешния ден заради здравословни аргументи. Тази вест пристигна година след рухването на държавното управление в тази английска провинция, която от този момент не съумя да образува нов кабинет. Нов министър за Северна Ирландия към момента не е разгласен. Днес и на следващия ден се чакат нови номинации в кабинета на Мей, добавя Агенция Франс Прес.

Първите оставки в кабинета на Мей бяха направени още в края на предходната година. През декември първият вицепремиерът Деймиън Грийн бе заставен да подаде оставка, откакто призна, че излъгал по отношение на нецензурен фотоси, открити в компютъра му в Народното събрание. Грийн стана третият министър, напуснал кабинета на Мей за няколко седмици. Първо оставка подаде министърът на защитата Майкъл Фалън поради скандал за полово посягане. На негово място бе назначен Гавин Уилямсън После остава подаде държавният секретар на интернационалното развиване Прити Пател, водила паралелна дипломация с Израел. На нейно място трябваше да бъде назначен актуалният министър на опазването на здравето Джереми Хънт, само че това бе оспорено поради рецесията, която в този момент претърпява националната здравна система, не успяваща да се оправи с многото пациенти в разгара на извънредно студената зима.

На мястото на Деймиън Грийн пък през днешния ден бе назначен Дейвид Лидингтън, който сходно на Грийн ще подкрепя работата на Тереза Мей. Лидингтън става бъде държавен секретар в офиса на кабинета, само че за разлика от Грийн няма да носи купата първи вицепремиер. Новото държавно управление би трябвало бързо да дефинира позицията си преди идната фаза на договарянията с Брюксел, която ще стартира още този месец. Разговорите ще касаят преходния интервал, а през март ще бъдат фокусирани и върху бъдещите търговски връзки на Англия и Европейски Съюз. Според английски медии Тереза Мей може да сътвори нов пост на министър, претрупан с подготовката на Англия за възможна липса на финално съглашение с Брюксел.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР