Британският премиер Тереза Мей на спешни срещи с лидери на

...
Британският премиер Тереза Мей на спешни срещи с лидери на
Коментари Харесай

Сделката за Брекзит: Спешни срещи на Тереза Мей с европейските лидери

Британският министър председател Тереза Мей на незабавни срещи с водачи на страни-членки на Европейски Съюз, с цел да получи спомагателни причини пред Народното събрание в Лондон в поддръжка на договорката за Брекзит. Вчера тя анулира планувания за през днешния ден избор в Народното събрание, а тази заран Мей дойде в Холандия. Следобед ще беседва в Берлин с немския канцлер Ангела Меркел.

Тереза Мей през днешния ден отиде първо в Хага, тъй като Холандия е един от най-сериозните стопански сътрудници на Англия. Двете страни си граничат през Северно море. Ротердам е най-голямото европейско пристанище и през него минава огромна част от стокооборота сред Европейски Съюз и Англия. Холандската стопанска система ще бъде най-губещата, в случай че се стигне до напускането на Англия без договорка. Холандия ще загуби над 2 милиарда евро през идващите 3-4 години, в случай че на 29 март 2019 година Англия напусне Европейски Съюз без договорка.

По-късно Тереза Мей ще отиде в Германия - най-голямата страна в Европейски Съюз. На срещата на външните министри в Брюксел нощес първият посланик на Холандия сподели, че доста добре схваща, че Тереза Мей е в извънредно сложна обстановка в личната си страна, само че тя би трябвало да разбере, че за останалите страни-членки на Европейски Съюз също не е елементарно. Германският външен министър също разяснява последното развиване по Брекзит.
Хайко Маас, министър на външните работи на Германия: По мотив решението на Европейския съд, ние го проследихме, само че нямам доверие, че то ще окаже доста въздействие на сегашните политически старания да се извърши Брекзит със договорка. Това е в полза на всички, както за нас, тук в континентална Европа, по този начин и във Англия.  © фотография: Българска телеграфна агенция / АРХИВ
Европейски Съюз се готви за всички вероятни сюжети. Това, за което са безапелационни и Европейска комисия, и Европейски Съюз е, че предоговаряне на към този момент постигнатото съглашение, не е допустимо. Няма да бъде изменена нито писмен знак от съглашението, споделиха дипломатически източници от Брюксел. Това, което може да бъде променено е политическата декларация, която водачите одобриха на последната среща на върха за Брекзит преди към 2 седмици. На последната за годината среща на върха този четвъртък и петък, ръководителят на Европейски Съюз Доналд Туск също включи Брекзит в дневния ред. Това, което европейските водачи евентуално ще създадат е да подсилят още повече политическата декларация, с цел да оказват помощ на Тереза Мей в борбата в личната ѝ страна.
Жан-Клод Юнкер, ръководител на Европейска комисия: Сделката, която постигнахме, е допустимо най-хубавата, това е единствената допустима договорка. Затова ние не можем да си позволим да я предоговаряме, само че има опция, в случай че се направи рационално, да се дадат спомагателни уточнения. Но всички би трябвало да знаят, че ние сме постигнали съглашение и то няма да бъде договаряно още веднъж.Антонио Таяни, ръководител на Екологичен потенциал: Парламентът е на същото мнение що се отнася до Брекзит. Единството на Европейския съюз, на институциите и на 27-те страни-членки е нещо, което е доста значимо за всички. сигурен съм, че Съветът на Европейския съюз ще удостовери тази позиция. Хубаво е да има полемики и да се срещаме с госпожа Мей, само че няма да променяме позицията си.  След анулацията на вота за Брекзит: Тереза Мей се среща с водачи на Европейски Съюз След анулацията на вота за Брекзит: Тереза Мей се среща с водачи на Европейски Съюз
Британският министър председател Тереза Мей ще се срещне с водачи на страни-членки на Европейски Съюз, с цел да изиска увещание във връзка със договорката за Брекзит. Мей отпътува за...

Веднага след срещите си в Хага и Берлин през днешния ден, Тереза Мей идва и в Брюксел, където още веднъж ще беседва с Жан-Клод Юнкер и с Доналд Туск.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР