Британският премиер Тереза Мей говори пред Камарата на общините Още

...
Британският премиер Тереза Мей говори пред Камарата на общините Още
Коментари Харесай

Вечерни новини: Борисов иска да остане на власт, Тереза Мей осигури сделката за Brexit

Британският министър председател Тереза Мей приказва пред Камарата на общините

Още по тематиката
Вечерни вести: Икономиките на Европейски Съюз и България се забавят, Brexit пред край

И още: Италия отхвърли настояванията на еврокомисията за бюджета, спецпрокуратурата упрекна двама от " Джи Пи груп "
14 ное 2018
Вечерни вести: Президентът желае обществен налог за колите; Европейска комисия видя казуса в медиите

И още: Какво споделя записът от убийството на Хашоги; Комисия за защита на конкуренцията спря мегапоръчка на БДЖ за нови влакове; Експремиерът на Македония Груевски търси политическо леговище в Унгария
13 ное 2018 В четвъртък водещата международна вест беше договорката за Brexit. Накратко тя звучи по този начин: до края на 2020 година нищо не се трансформира за хора и бизнес, след този интервал жителите на Европейски Съюз, живеещи във Англия, ще запазят всичките си права, а настрана ще се договаря по какъв начин ще се търгува. Договореното от Тереза Мей съглашение провокира вътрешен трус в държавното управление й, само че по-вероятно е договорката да бъде утвърдена от Народното събрание.

В България денят стартира с премиерско тв изявление, в което Борисов съобщи твърдо, че няма да подава оставка. Продължи със среща на вицепремиера Томислав Дончев с огромните компании за горива, от която съответни вести няма. А в късния следобяд ръководещите отхвърлиха ветото на президента върху данъчните закони в парламентарната бюджетна комисия. С него Румен Радев се разгласи популистки против вкарването на екокомпонент в налога за колите, което ще го вдигне за старите.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. НАЙ-ВАЖНОТО

Бойко Борисов: Това държавно управление, в този състав ще стои до края на мандата

Премиерът Бойко Борисов няма да подава оставката на държавното управление, нито ще търси преформатиране на ръководещата коалиция. ГЕРБ няма да взе участие в различен кабинет, нито ще желае оставката на вицепремиера Валери Симеонов, съобщи Борисов в едночасово изявление за утринния блок на bТВ. Ново държавно управление може да има единствено след нови избори, даде безапелационна поръчка министър председателят. И направи ангажимента - в случай че Симеонов не бил водач на НФСБ, той персонално щял да упорства за оставката му, само че при тази политическа настройка оставката на Симеонов можели да изискат единствено от съдружните му сътрудници в " Обединени патриоти " Красимир Каракачанов и Волен Сидеров. Протестите и проблемите при патриотите обаче се правят оценка от социолози и анализатори като фактор, който води до неустойчивост в държавното управление.

Тереза Мей обезпечи " зелена светлина " за договорката за Brexit, само че политическото й бъдеще е нестабилно

След напрегната петчасова среща в сряда вечерта английският министър председател Тереза Мей обезпечи поддръжката на кабинета за контрактуваното с Европейски Съюз съглашение за Brexit. Веднага по-късно обаче водещи поддръжници на Brexit насочиха апели за отхвърлянето на съглашението. Те показаха безпокойствие, че то на процедура не отделя Обединеното кралство от съюза, т.е. не съставлява " същински " Brexit, най-малко за времето на преходния интервал, който би трябвало да завърши в края на 2020 година, само че може да бъде продължен еднократно с двустранно единодушие. Някои брекзитъри намерено се оповестиха против изгледите страната да бъде обвързана с митническите правила на Европейски Съюз с години или даже за неопределен срок. В четвъртък се ускориха спекулациите за избор на съмнение против премиера, а английският министър за Brexit Доминик Рааб и министърът на труда Естер Маквей подадоха оставка. Рааб разяснява, че повода за решението му са " съдбовните пропуски " в съглашението и че Лондон трябвало да рискува постигането на Brexit без договорка, вместо да се съгласи с " изнудването на Европейски Съюз ".

Същевременно Брюксел разгласи, че е реализиран " задоволителен прогрес ", и насрочи изключителна среща на водачите на Европейски Съюз на 25 ноември, на която ще бъде формализирана договорката. Не е изцяло несъмнено дали тя ще мине през английския парламент, където би трябвало да се организира гласоподаване през декември, поради това, че в четвъртък Тереза Мей близо три часа отговаряше на най-вече враждебни въпроси от депутатите.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

" Осъзнавайки сложността на момента, компаниите от сектора работят и ще продължат да работят с минимална облага. "

От прессъобщение на Българската петролна и газова асоциация, която сплотява огромните вериги бензиностанции , след среща с вицепремиера Томислав Дончев

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИM

Марешки и Марин льо Пен на националистическа среща в София

Лидерката на френската последна десница Марин Льо Пен идва в София в четвъртък вечерта, с цел да взе участие в работна среща на представителите на националистически партии от няколко европейски страни. Основната тематика ще е " Европа на нациите и свободата - нов модел за европейските жители ", заяви организация " Франс прес " предходната седмица. Домакин на диалозите ще бъде водачът на партия " Воля " Веселин Марешки, а в петък двамата с Марин Льо Пен ще дадат взаимна конференция. Партията й " Национален общ брой " е част от Движението за Европа на нациите и свободата, в което членуват още италианската " Лига ", австрийската " Партия на свободата ", обединения от Чехия, Белгия и Полша.

Съдии дискутират офанзивите против тях

Съюзът на съдиите в България (ССБ) и интернационалната съдийска организация MEDEL (Европейски магистрати за народна власт и свободи) са уредници на интернационална конференция на тематика " Ролята на съдиите в публичната полемика за върховенството на правото ", която ще се организира в петък в " Хотел Балкан София ".

Темата е извънредно настояща, доколкото в множеството европейски страни към този момент се разпознава като общ проблем повишаването на офанзивите против правосъдната власт от страна на политиците и медиите. Въпросите, които ще се разискват на еднодневната полемика, са следва ли съдиите да се лимитират от присъединяване в публичния спор за върховенството на правото, каква е предстоящата реакция от сходна интензивност и по какъв начин да се отбрани независимостта на правосъдната власт против нестимулирани и злонамерени офанзиви.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Бившият македонски министър председател Никола Груевски не е български жител , не е подавал документи за българско поданство и по данни на Министерство на вътрешните работи той няма публикуван български паспорт. Това оповестиха публично българските институции - Министерството на правораздаването и ДАНС, откакто ден преди този момент унгарска медиа написа, базирайки се на неизвестен източник от държавното управление, че Груевски най-вероятно е избягал от Македония с български паспорт.

Голямата камара на Европейския съд по правата на индивида одобри, че седемте ареста на съветския опозиционен политик Алексей Навални по време на митингите в Русия през 2012-2014 година са били политически стимулирани, а минимум две от тези арестувания са имали за цел да задушат политическия плурализъм. Европейски съд по правата на човека предлага на съветското държавно управление да предприеме ограничения, с които да подсигурява правото на мирни събрания на жителите.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Японският министър по киберсигурността съобщи, че не употребява компютри

Японският министър Йошитака Сакурада, който дава отговор за сигурността, провокира неспокойствие и тревожни мнения в общественото пространство и обществените мрежи, откакто съобщи в Народното събрание, че в никакъв случай до момента не е употребявал компютър в професионалния си живот и се затруднява даже да опише концепцията за потребление на USB устройство, заяви Гардиън, базирайки се на репортажи от локални медии. 68-годишният Сакурада дава отговор за държавната работа за тактиката по киберсигурността, а също по този начин е и министър, претрупан с организацията на олимпийските и параолимпийските игри, които Токио ще семейства през 2020 година В отговор на въпрос на опозиционни депутати от долната камара дали в японските нуклеарни централи се употребяват USB устройства той декларирал, че от 25 години насам инструктира чиновниците и секретарите си да не употребяват компютри. Отговорът му обаче е посрещнат с съмнение от опозицията

[Reuters]

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Ръководството на Агенцията по вписванията с бонуси над 4000 лева, един е взел близо 5000

Петима души от управлението на Агенцията по вписванията са взели по над 4000 лева
бонуси за интервала на лятното тримесечие, когато блокира Търговският указател. Най-високият получен бонус е 4805 лева, а други четирима са взели суми сред 4046 до 4301 лева, написа в. " Сега ". Вестникът разяснява, че новата изпълнителна директорка на Агенцията Габриела Козарева е пробвала да замаже абсурда, когато преди дни съобщи, че размерът на наградите бил " сред 700 и 3000 и нещо ". Самата Козарева е отказала да заяви размера на наградата, която е получила за 40-те дни работа в организацията до края на третото тримесечие. Тя бе назначена на 20 август т.г. след отстраняването на предходната шефка Зорница Даскалова поради срутва на Търговския указател. Но излиза наяве, че правосъдната министърка Цецка Цачева е сложила на Козарева оценка " доста добра " за работата й към 5 октомври, което е съображение за установяване размера на бонуса. Коментарът на премиера Бойко Борисов за раздадените в организацията бонуси: не е морално, само че няма по какъв начин другояче в администрацията да се привлекат младежи, сподели Борисов в изявление пред bТВ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР