Британският премиер Борис Джонсън получи дългоочаквания доклад от разследването на

...
Британският премиер Борис Джонсън получи дългоочаквания доклад от разследването на
Коментари Харесай

Ще подава ли оставка Джонсън? Доклад разкрива как е купонясвал

Британският министър председател Борис Джонсън получи дълго чакания отчет от следствието на държавните празненства, нарушаващи разпоредбите за локдаун

Висшата държавна служителка Сю Грей е предоставила на премиера обновена информация за следствията си, оповестиха от кабинета на Джонсън. Правителството даде обещание, че отчетът ще бъде оповестен " бързо " и министър председателят ще приказва пред Народното събрание за съдържащите се в него изводи.

Но е малко евентуално предоставената през днешния ден " най-нова информация " за следствието да опише цялата история, отбелязва АП. Някои от констатациите на Грей не се оповестяват поради настрана провеждано полицейско следствие дали някои от събиранията са нарушили законите, въведени поради КОВИД-19. Обвиненията, че министър председателят и неговият личен състав не са спазвали рестриктивните мерки, наложени на страната за ограничение на разпространяването на ковид, провокираха публично неодобрение и някои консервативни депутати приканиха Джонсън да подаде оставка.

Премиерът прикани критиците си да изчакат заключенията на Грей. Той отхвърли персонално да е направил нарушавания и съобщи, че няма никакво желание да подава оставка. Запитан през днешния ден дали е направил нещо неправилно, Джонсън отговори: " Ще би трябвало да изчакате и да видите резултатите от следствията ".

Позицията на Джонсън беше отслабена от обвиняванията, че той и неговите сътрудници са пренебрегнали рестриктивните мерки, които постановиха в страната през 2020 година и 2021 година, с цел да лимитират разпространяването на ковид, като са взели участие в офис празненства, празнуване на рождени дни и петъци " на чаша вино ", прецизира Ройтерс. Джонсън се надява, че отчетът на Грей ще го оправдае по сериозните обвинявания. Очакваше се той да бъде оповестен още предходната седмица, само че представянето му се отсрочи по молба на полицията, която също проверява изказванията за нарушение на противоепидемичните правила.

Междувременно Джонсън се опита да измести тематиката от центъра на публичния интерес и през днешния ден означи втората годишнина от Брекзит, изтъквайки икономическите благоприятни условия за Англия след напускането на Европейския съюз, заяви Българска телеграфна агенция. При визитата си в пристанището Тилбъри, източно от Лондон, министър председателят даде обещание да направи Англия " номер едно за бизнес и вложения ", с помощта на свободата, на която се радва.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР