Британският министър-председател Борис Джонсън ще се ангажира да сложи край

...
Британският министър-председател Борис Джонсън ще се ангажира да сложи край
Коментари Харесай

Великобритания спира финансирането на петролни и газови проекти в чужбина

Британският министър-председател Борис Джонсън ще се ангажира да постави завършек на директната държавна поддръжка за планове в чужбина, свързани с производството и използването на фосилни горива, съобщи Ройтерс. Джонсън ще направи това на видеоконферентната среща на високо ниво на Организация на обединените нации, която ще се организира днес по мотив петата годишнина от подписването на Парижкото съглашение за климата, оповестиха от кабинета му в петък.
Англия, която е измежду домакините на срещата с присъединяване на редица международни лидери преди договарянията за климата в Глазгоу идната година, е упреквана от природозащитници в двуличие поради продължаващото финансиране на петролни и газови планове в чужбина, които способстват за световното стопляне, отеблязва Българска телеграфна агенция.
" С предприемането на амбициозни и решителни дейности през днешния ден ние ще създадем работните места на бъдещето, ще подтикваме възобновяване от ковид и ще запазим красивата си планета за идните генерации ", се споделя в изказване на Борис Джонсън.
На срещата над 70 международни водачи от разнообразни страни, измежду които Китай, Индия, Канада и Япония, се чака да показват по-амбициозни задължения в региона на битката с промените на климата.
Англия ще бъде първата огромна стопанска система, която се ангажира да спре общественото финансиране на планове за фосилни горива в чужбина.
" Тази смяна в политиката дава нов златен стандарт за това какво съставляват сериозните дейности в региона на климата ", сподели Луиз Бъроуз, консултант в консултантската компания E3G. Британската организация за финансиране на експорта е предоставила гаранции за милиарди долари, с цел да подкрепи английски петролни и газови компании да разширят активността си в страни като Бразилия, Ирак, Аржентина и Русия, сподели Бъроуз.
Борис Джонсън беше подложен на критика изключително остро поради ролята на организацията в поддръжката на планувания от Тотал план за полутечен природен газ в Мозамбик.
Британското държавно управление декларира, че новата политика ще влезе в действие " колкото се може по-скоро " и ще значи, че няма да се дава държавна поддръжка за петролни, газови или въглищни планове в чужбина, в това число посредством помощ за развиване, финансиране на експорта и поощряване на търговията.
Ще има " доста лимитирани изключения " за газови електроцентрали в границите на " прецизни параметри " в сходство с Парижкото съглашение за климата, се споделя в известието.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР