Британският министър-председател Борис Джонсън откри днес глобалната среща на високо

...
Британският министър-председател Борис Джонсън откри днес глобалната среща на високо
Коментари Харесай

Борис Джонсън: Провал на СОР26 ще отприщи неконтролируем гняв и може да доведе до края на света

Британският министър-председател Борис Джонсън откри през днешния ден световната среща на високо ниво за климата СОР26, като предизвести, че светът е завързан за " взривно устройство, което може да докара до Деня на Страшния съд ", съобщи Асошиейтед прес.

Джонсън съпостави ситуацията на Земята с това на литературния и кино воин, тайния сътрудник Джеймс Бонд, който в една от книгите за него е завързан към бомба, която ще унищожи планетата, и той се пробва да измисли по какъв начин да я обезвреди. " Ние сме почти в същото състояние ", единствено че в този момент тиктакащото устройство е същинско, а не измислено, акцентира той.

Британският министър председател даде началото на политическата част от конференцията на високо ниво на Организация на обединените нации за климата, чиято цел е реализиране на съглашение за ограничение на въглеродните излъчвания задоволително бързо, с цел да се сдържи световното стопляне до 1,5 градуса по Целзий (2,7 градуса по Фаренхайт) под равнището от прединдустриалната епоха. Той сложи тъмен акцент върху това, че в навечерието на КОП26, на срещата си на върха в Рим през уикенда, групата на най-развитите международни стопански системи Г-20 реализира непретенциозен прогрес.

Необходими са пари от частния бранш, с цел да се помогне на разрастващите се страни да освободят своите стопански системи от въглерода, прикани Джонсън. Той повтори, че има вяра, че срещата СОР26 в Глазгоу, може да е сполучлива.

Длъжни сме да намерим тези средства, акцентира английският министър председател, визирайки обещанието за 100 милиарда $ годишно, обещано от развитите страни през 2020 година, което обаче в този момент се чака да бъде изпълнено през 2023 година

Не можем и няма да успеем единствено с държавни средства, ние, които сме в тази зала можем да отделим стотици милиарди, само че пазарът има стотици трилиони и задачата в този момент е да работим дружно, с цел да помогнем на нашите другари да се освободят от въглерода, сподели той.

Джонсън предизвести също, че неуспех на СОР26 ще отприщи неконтролируем яд и загуба на самообладание по света. Всички обещания не са нищо повече от празни приказки при положение на неуспех, съобщи той, перифразирайки екоактивистката Грета Тунберг - водач на международното младежко придвижване против климатичните промени.

Да, ще бъде тежко. Но можем да го създадем, тъй че да се залавяме за работа ", прикани Джонсън.

Джо Байдън: Глазгоу да бъде начало на едно десетилетие на упоритостта

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън прикани водачите по света да посрещнат предизвикването, което съставлява световното стопляне. Пред участниците в конференцията той съобщи, че няма повече време за колебаене по климатичния въпрос или за разногласия за това каква заплаха грози планетата ни.

" Глазгоу би трябвало да бъде началото на едно десетилетие на упоритостта ", съобщи Байдън.

Той добави, че посред възходящата злополука, произлизаща от все по-затоплящия се климат, има една невероятна опция за решаването на проблемите, породени от рисковото време, от намаляващите запаси и от други пагубни въздействия на климатичните промени.

Байдън съобщи, че Съединени американски щати ще изпълнят уговорката си за понижаване на излъчванията на газове с парников резултат с 50-52 % до 2030 година по отношение на равнищата от 2005 година Той акцентира, че светът би трябвало да помогне на разрастващите се страни да създадат повече, с цел да се оправят с климатичните промени. " Точно в този момент ние продължаваме да не съумяваме да отговорим на упованията в тази тенденция ", съобщи той.

Същевременно през днешния ден администрацията на Байдън разгласява тактиката си за преобразяване на Съединени американски щати в нация с напълно чиста сила до 2050 година Дългосрочният проект, създаден в сходство с Парижкото съглашение за климата, планува Съединени американски щати от ден на ден да разчитат на вятърната и слънчевата сила и на други чисти енергийни източници.

На конференцията в Глазгоу Байдън пък сервира извиненията си за това, че предшественикът му Доналд Тръмп е изтеглил страната от Парижкото съглашение.

Гутериш: Копаем личните си гробове

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш сподели, че възможният неуспех на конференцията в Глазгоу би означавал, че международните водачи ще би трябвало да се връщат с по-сериозни обещания всяка година, а не както се планува в този момент - на всеки пет.

" Ако в края на тази намира се окаже, че уговорките не са задоволителни, страните ще би трябвало да преработват своите национални климатични проекти и политики не на всеки 5 години, (а) всяка година и във всеки един миг ", сподели Гутериш на церемонията по откриването на COP26. Той съобщи, че постоянно има " недостиг на меродавност и прекомерно доста комплицираност към задачите за понижаване на (парниковите) излъчвания и реализиране на чисти нулеви излъчвания ". Организация на обединените нации ще образува експертна група, която ще ревизира и проучва уговорките за реализиране на чисти нулеви излъчвания на недържавни артисти, сподели Гутериш.

Генералният секретар на Организация на обединените нации прикани развитите и разрастващите се страни да основат коалиция за декарбонизация и последователно да се откажат от потреблението на въглищата за произвеждане на електричество.

Според Гутериш разрастващите се стопански системи би трябвало и да подхващат повече ограничения за дейно понижение на излъчванията. " Необходима ни е оптималната упоритост от всички страни и по всички посоки, с цел да бъде сполучлива конференцията в Глазгоу ", означи той.

" Копаем личните си гробове ", предизвести Гутериш. " Планетата ни се трансформира пред очите ни - от дълбините на океаните до планинските върхове, от топящите се ледници до неумолимите рискови метеорологични феномени ", сподели той.

От своя страна английският престолонаследник принц Чарлз прикани международните водачи да спасят " нашата скъпоценна планета ". Погледите и очакванията на света са ориентирани към нас, акцентира той.

Българското присъединяване

Започна присъединяване на министър-председателя Стефан Янев в Световната среща на водачите в границите на 26-ата Конференция на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменение на климата, оповестява формалната фейсбук страница на Министерския съвет.

Както и останалите участници, в Конгресния център в Глазгоу българският министър председател е бил посрещнат от министър-председателя на Обединеното кралство Борис Джонсън и генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш.

Преди началото на срещата министър председателят Стефан Янев е разговарял с част от водачите по настоящите за Конференцията тематики. Българският министър-председател обменил отзиви с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, канадския министър председател Джъстин Трюдо и емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани. Премиерът Янев е провел и къси диалози с австрийския канцлер Александер Шаленберг, с президента на Латвия Егилс Левитс, президента на Литва Гитанас Науседа, сръбския президент Александър Вучич, президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски и министър-председателя на Хърватия Андрей Пленкович.

С присъединяване на премиера Янев на световния конгрес България дава явен знак, че в изискванията на международната рецесия, породена от пандемията и непрестанно повишаващите се цени на силата, нашата страна извършва прецизно Парижкото съглашение. Нещо повече - като страна член на Европейския съюз България работи за осъществяването на амбициозните европейски групови цели за понижаване на излъчванията на парникови газове и за реализиране на климатична индиферентност, декларират от Министерския съвет.

В рамките на Световната среща на водачите министър председателят Янев ще открои напъните, които България поставя за реализиране на равномерен, обективен и съчетаем с стопанската система ни зелен преход, в изискванията на международна здравна и икономическа рецесия. Министър-председателят Стефан Янев ще подчертава също върху Националния проект за възобновяване и резистентност, представляващ новата пътна карта за декарбонизация на българската промишленост, за развиване и напредък на стопанската система и за устойчива и съхранена околна среда, показват от пресцентъра на служебния кабинет.

Делегатите чакаха на дълги опашки при идването си в Глазгоу

Домакините на COP26 - английският министър председател Борис Джонсън и генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш - поздравяваха тази заран един по един водачите с усмивка и допиране на юмруци пред гигантско изображение на планетата Земя на наследник декор. Посрещането продължи часове, защото над 120 ръководители се събират в шотландския град за първите два дни от 12-дневната среща, съобщи Асошиейтед прес.

За хилядите елементарни делегати, наблюдаващи и публицисти обаче не бе планувано такова тържествено посрещане и те чакаха на дълги опашки, с цел да влязат в голямата конферентна зала на брега на река Клайд. Поради опасения, че няма да могат да наблюдават за договарянията, някои от чакащите под студения вятър се върнаха в хотелите си, с цел да работят оттова, отбелязва АП.

Ройтерс цитира известие на Кремъл от Москва, че съветският президент Владимир Путин, който няма да отиде в Глазгоу, ще насочи авансово записано послание към климатичната конференция. Отсъствието на Путин и на китайския президент Си Цзинпин, чиито страни са водещи по излъчвания на парникови газове, е възприемано от мнозина като удар по възможностите да се реализира някакъв пробив на форума, отбелязва организацията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР