Британският крал Чарлз Трети представи в тронното слово на монарха,

...
Британският крал Чарлз Трети представи в тронното слово на монарха,
Коментари Харесай

Крал Чарлз III откри с реч новата сесия на британския парламент

Британският крал Чарлз Трети показа в тронното слово на монарха, което той произнесе в английския парламент през днешния ден, законодателните проекти на държавното управление, които ще бъдат гласувани в Народното събрание през идващите месеци, съобщи Ройтерс. Предвижда се депутатите да прегледат пакет от съществени политически ограничения, както и промени в Наказателния кодекс, налагащи по-сурови санкции за тежки престъпни закононарушения. Новите текстове ще бъдат гласувани преди идващите парламентарни избори в страната.

С речта, която се произнася от английския монарх, само че в действителност е написана от държавното управление, се дава началото на новата сесия на Народното събрание. Вероятно тази сесия ще бъде последната преди изборите, които би трябвало да се произведат до януари 2025 година Много от държавните политики, показани от Чарлз Трети през днешния ден, са ориентирани към привличането на гласоподаватели, отбелязва Ройтерс.

За произнасянето на тронното слово крал Чарлз Трети, дойде както е традицията, в Народното събрание с обилна колесница, придружаван от кралица Камила. В региона на Народното събрание обаче той бе посрещнат от десетки протестиращи, скандиращи: " Това не е моят крал ", нещо, което беше немислимо по времето на кралица Елизабет Втора, отбелязва Франс прес.

За тронното слово кралят носеше имперската корона и седна на златния престол в Камарата на лордовете.

Ритуалите в церемонията по произнасянето на тронното слово датират от няколко века. Три часа след изговаряне на тронното слово от монарха, депутатите се събират в Камарата на общините на Народното събрание и стартират шестдневни диспути по ограниченията, които ще предприеме държавното управление, оповестени в речта. В последния ден от дебатите се провежда алегоричен избор. Тъй като държавните управления в страната са предавани от парламентарното болшинство, в последните десетилетия този избор в никакъв случай не е губен от тях. За последно символичният избор беше загубен от държавното управление на Станли Болдуин през 1924 година, напомня Франс прес. Символичният избор и дебатите преди него са разнообразни от дебатите и гласуванията в пленарна зала, които ще бъдат проведени на следващ стадий по отношение на плануваните законодателни ограничения, показани през днешния ден от краля в тронното слово.

Тази година тронната тирада беше първата произнасяна от крал, а не от кралица от 72 години насам, напомня още Франс прес, визирайки дългогодишното властване на Елизабет Втора. Това е и първото тронно слово на Чарлз Трети като монарх. Той наследи престола предходната есен след кончината на майка си, само че формалната гала по коронацията му беше тази пролет.

Следва къс лист с новите законодателни начинания на държавното управление, които монархът показа през днешния ден в тронното си слово и които бяха систематизирани от Ройтерс.

Закон и ред

Правителството възнамерява да предложи пет проектозакона за по-сурови санкции и превантивни ограничения против престъпността.

Едно от предложенията гласи, че против убийците, които правят полово стимулирани или садистични закононарушения, автоматизирано би трябвало да бъдат повдигани обвинявания, предвиждащи пожизнен затвор без право на подмяна.

Законопроектът за промени в Наказателния кодекс също по този начин ще изисква подсъдимите да се явяват в съда при изговаряне на присъдите им, с цел да може да изслушат и изявленията на засегнатите от техните закононарушения. Въпросната мярка ще бъде препоръчана пред депутатите, откакто тази година здравна сестра, приета за отговорна в убийството на седем бебета, и мъж, прострелял 9-годишно момиче, отхвърлиха да се явят в правосъдната зала, с цел да чуят присъдите си, съобщи Българска телеграфна агенция.

Освен това се планува полицията да получи пълномощия за осъществяване на обиски в частни парцели без правосъдно предписание, в случай че има доказателства, че на даден адрес се укриват крадени движимости.

Проектозаконът за тютюневите и никотиновите произведения следва обещанието на премиера Риши Сунак от предишния месец за поетапна възбрана на продажбата на тютюн в Англия.

Новите текстове ще забранят на всички лица, родени след 1 януари 2009 година, легално да купуват цигари до края на живота си.

Освен това държавното управление има намерение да вкара регулации за ароматите и описанията на течностите за вейп устройствата, които съгласно някои критици са пазарно-ориентирани към малолетни лица.

Ще бъде импортиран законопроект, който планува годишно издаване на лицензи за изследванията за петрол и газ в Северно море. Според държавното управление това ще сътвори сигурност за промишлеността при прехода към по-екологична сила.

Опозиционната Лейбъристка партия, която сега има решаваща преднина в изследванията на публичното мнение, съобщи, че ще спре издаването на нови лицензи за рандеман на петрол и газ в Северно море, макар че ще признае валидността на всички, издадени преди изборите.

Правителството ще показа и законопроект за цифровите пазари, конкуренцията и потребителите. Той ще даде на министрите нови пълномощия за битка с ценообразуването, при което компании афишират ниски цени на предлаганите от тях артикули в интернет, след което начисляват спомагателни такси.

Освен това потребителите ще получат пълномощия, с които ще могат по-лесно да се откажат от абонаментните си контракти.

Правителството ще се опита да отстрани някои налози за притежателите на жилища и да даде спомагателна отбрана на наемателите против безпричинното преустановяване на договорите им с наемодателите.

Британските депутати ще прегледат и предложение за основаването на самостоятелен футболен регулатор, който ще дава отговор за контрола на притежателите на клубове и техните финансови средства. Законодателната мярка ще изискват от притежателите на футболни клубове да се съветват с почитателите в при промени на всевъзможни обозначителни знаци и знаци на тимовете. Регулаторът ще има и пълномощието да стопира присъединението на клубове към разколнически футболни лиги, откакто през 2021 година шест британски клуба се пробваха да се причислят към новата Европейска суперлига.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР