Британският депутат Доминик Рааб беше назначен за вицепремиер и министър

...
Британският депутат Доминик Рааб беше назначен за вицепремиер и министър
Коментари Харесай

Риши Сунак върна в британското правителство Доминик Рааб като вицепремиер

Британският народен представител Доминик Рааб беше назначен за вицепремиер и министър на правораздаването от новия английски министър председател Риши Сунак. Така той се връща на постовете, заемани от него в продължение на година до септември т.г., съобщи Ройтерс, представен от Българска телеграфна агенция.

Рааб е на 48 години. Той напусна постовете, откакто на " Даунинг стрийт " 10 влезе Лиз Тръс. Рааб беше корав последовател на Риши Сунак по време и на двете съревнования за водач на торите тази година. Като вицепремиер му се наложи да ръководи Англия, когато някогашният министър председател Борис Джонсън бе признат в болница през април 2020 година след заразяване с ковид. Рааб беше в даден миг и външен министър. Той е твърдолинеен евроскептик, който дълго време агитираше Англия да напусне Евросъюза, а през 2018 година бе назначен от тогавашния министър председател Тереза Мей за министър за Брекзит.

През 2019 година Рааб се изправи несполучливо против Джонсън в конкуренция за лидерския пост в Консервативната партия и за министър председател на Англия. Впоследствие, откакто отпадна от съревнованието, той поддържа Джонсън, който преди този момент бе упреквал, че единствено блъфира и че не извършва обещанията си за Брекзит.

Друго познато лице в новия кабинет на Сунак е Джеймс Клевърли, който на процедура остава на поста си, който заемаше и при Лиз Тръс, т.е. външен министър.

Назначеният още от Тръс за външен министър Клевърли е малко прочут на необятната общност. Той е първият английски външен министър, който не е бял. Майка му е от Шри Ланка. Клевърли е на 53 години, последовател е на Брекзит, бил е държавен секретар по външните работи, отговарящ първо за Близкия изток, Северна Африка, а след това и за Европа и Северна Америка. След като Борис Джонсън подаде оставка през лятото, Клевърли бе за малко министър на образованието. През 2019 година той бе претендент за министър председател в борба против Джонсън.

На досегашната си служба като министър на защитата остава и Бен Уолъс.

Петдесет и две годишният някогашен боен Уолъс бе министър на защитата с изключение на при Лиз Тръс, и при Борис Джонсън от 2019 година Преди това той беше държавен секретар по въпросите на сигурността и икономическата престъпност. 

Популярен измежду електоралната база на торите, Уолъс отхвърли концепцията да се яви в конкуренцията за правоприемник на Тръс и изясни, че обича поста си на министър на защитата.

През военния си интервал, той е бил на нощно дежурство, когато принцеса Даяна почина в автомобилна злополука в Париж през 1997 година и беше измежду изпратените във френската столица военни, които репатрираха тялото й.

По-рано бе обявено, че поста си резервира и министърът на финансите при Лиз Тръс - 55-годишният Джереми Хънт, заяви Франс прес.

Хънт е четвъртият министър на финансите във Англия за четири месеца. Сега той ще би трябвало да убеди пазарите, че английските публични финанси са добре ръководени. Хънт е считан по-скоро за представител на лявото крило в Консервативната партия. В предишното той е бил и министър на външните работи и министър на опазването на здравето. Два пъти е бил претендент за премиерския пост.

Лиз Тръс го беше назначила небрежно за министър на финансите на мястото на уволнения от нея Куази Куартенг, с цел да успокои бурята, която оповестеното от нея всеобщо понижаване на налозите породи измежду пазарите, отбелязва Франс прес. При идването си на власт Хънт анулира съвсем всички ограничения, оповестени от Тръс и Куартенг, само че провокациите пред него остават големи в миг на сериозна рецесия за английската стопанска система.

Съюзникът на Сунак Грант Шапс, който предходната сряда беше назначен за вътрешен министър, а преди този момент при Борис Джонсън бе министър на превоза, в този момент ще бъде министър на бизнеса. А за министър на търговията бе преназначена Кеми Бейдънок.

На поста вътрешен министър от своя страна се връща Сюела Брейвърман, която предходната седмица се отдръпна от тази позиция поради нарушение на разпоредбите за държание на министрите. 

Четиридесет и две годишната Брейвърман е считана за ястреб по имиграционните въпроси. Тя е някогашна адвокатка и франкофон. Смята се, че тя е авторитетна в дясното крило на Консервативната партия.[**sorce_name**]
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР