Британските работодатели очакват да увеличат възнагражденията на своя персонал с

...
Британските работодатели очакват да увеличат възнагражденията на своя персонал с
Коментари Харесай

Британските работодатели планират най-голямото увеличение на заплатите от 10 години насам

Британските работодатели чакат да усилят възнагражденията на своя личен състав с най-високото движение от близо 10 години насам. Но все пак покачването от 3% на заплатите към момента ще бъде под бързорастящата инфлация, демонстрират резултати от ново изследване, предава Reuters.

Планираните междинни годишни нараствания на заплатите през 2022 година, както при частните, по този начин и при обществените работодатели, доближават 3%. Това е и най-високото равнище, откогато компанията Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) стартира да употребява актуалната си методология за оценка на заплащането на труда през зимата на 2012/13 година. За съпоставяне, три месеца по-рано проектите бяха за 2% растеж на възнагражденията.

Английската централна банка следи пазара на труда и рисковете за инфлационна серпантина, обвързвана с покачването на заплатите, защото преценя какъв брой още би трябвало да увеличи лихвените проценти от рекордното съвсем нулево равнище, което беше реалност след старта на коронавирусната пандемия.

През декември 2021 година и през януари 2022 година банката увеличи главната рента, защото предвижда, че повишението на потребителските цени ще доближи връх от към 7.25% през април и ще бъде приблизително 5.75% през актуалната година. Тя също по този начин чака, че приходите на работещите ще се покачат с 3.75% тази година, което би изправило английските семейства пред най-големия спад на техните приходи поради високата инфлация от 30 години насам.

Решението на банката беше повлияно и от нейно лично изследване измежду работодателите, което сподели, че английските компании възнамеряват повишение на заплатите с близо 5% през 2022 година, което би представлявало доста по-голямо приблизително нарастване на заплатите, в сравнение с други изследвания демонстрират все още.

Въпреки че фирмите чакат да дадат рекордни хонорари на чиновниците си тази година, множеството хора ще видят, че действителните им заплати ще спаднат на фона на високата инфлация “, означи Джонатан Бойс, икономист на CIPD.

Проучването, направено измежду 1006 английски работодатели при започване на годината, демонстрира, че 70% от компаниите възнамеряват да наемат личен състав през първото тримесечие на 2022 година и единствено 11% от интервюираните имат намерение да съкратят чиновници.

Почти половината от работодателите обаче оповестяват, че имат проблеми с попълването на свободните работни места, а две трети чакат сходни проблеми през идващите шест месеца.

Над четири пети от работодателите са възнамерявали преразглеждане на заплащането на труда през 2022 година, като 40% от тях чакат нарастване на главното възнаграждение, 7% - заледяване на заплащането и 1% - понижение.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР