Британските производители неочаквано намалиха цените си през декември с най-силно

...
Британските производители неочаквано намалиха цените си през декември с най-силно
Коментари Харесай

Забавяне на производствената инфлация във Великобритания до 9-месечно дъно


Британските производители ненадейно понижиха цените си през декември с най-силно движение от април 2020 година насам, което е добре пристигнала вест за Английската централна банка, преценяваща с какъв брой би трябвало да увеличи лихвите, с цел да се оправи с възходящата инфлация, съобщи БНР.

Индексът на индустриални цени (PPI) на изхода на предприятията се намали през декември с 0,8% по отношение на ноември, когато означи спад с 0,1%, като това е най-рязкото понижаване на цените на производител от април 2022 година насам, демонстрират данни на формалната английска статистика ONS.

Растежа на индустриални цени на годишна база пък се забави през декември до 14,7% от 16,2% през ноември, отслабвайки за пети следващ месец и отбелязвайки най-слабо покачване от март 2022 година насам.

Въпреки спада, индустриалната инфлация остава висока както от историческа позиция, по този начин и спрямо други страни. Цените на производител във Англия нарастваха приблизително с 2,4% сред 1985 и 2020 година преди нахлуването на Русия в Украйна да изпрати внезапно нагоре цените на газ и на храните.

Британският показател PPI спада по-бавно в сравнение с в Германия, където индустриалната инфлация се забави на половина сред август и декември 2022 година

Продължава да се чака, че високият ценови напън и въздействието му върху разноските и интензивността ще тласнат стопанската система на Обединеното кралство в криза през тази година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР