Британските депутати в Камарата на общините гласува с мнозинство от

...
Британските депутати в Камарата на общините гласува с мнозинство от
Коментари Харесай

Имаме сделка! Парламентът на Обединеното кралство одобри търговското Брекзит споразумение с ЕС

Британските депутати в Камарата на общините гласоподава с болшинство от 448 гласа за одобрение на съглашението за комерсиалните връзки сред Обединеното кралство и Европейски Съюз след Брекзит.

Със 521 гласа „ за “ и 73 „ срещу “ депутатите в долната камара на Народното събрание изпратиха документа в Камарата на лордовете да разискване и гласоподаване.

Убедителното гласоподаване в интерес на договорката е вследствие на огромната поддръжка от лейбъристите в съпротива, които на процедура нямат огромен избор, тъй като в случай че гласоподават срещу съглашението, което не харесват, ще бъдат упрекнати, че гласоподават за Брекзит без договорка.

Търговското съглашение към този момент бе подписано от политическите водачи: Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел в Брюксел и Борис Джонсън в Лондон. Предстои то да бъде утвърдено и от парламентите.

Гласуването в Камарата на лордовете е по-късно довечера, до момента в който в Европейския парламент ще бъде по-късно през януари, само че това няма да попречи на използването му от 1 януари, тъй като непрекъснатите представители на страните членки на Европейски Съюз към този момент го утвърдиха.

Освен хвалебствия при дебатите в Камарата на общините, че договорката връща контрола на британците върху законите им и ориста им, се чуха и доста рецензии, че тя има доста пробойни. Алистър Кембъл, бивш пръв консултант на премиера Тони Блеър, разяснява след гласуването в Народното събрание:

" Мисля, че когато действителността се прояви за търгуващите бизнеси, за хората, които желаят да пътуват в Европа, за студентите, които желаят да учат в Европа, тогава хората ще стартират да съжаляват. Когато хората се срещнат в елементи с постигнатото ще погледнат обратно и ще си кажат „ За Бога, какво си причинихме сами!? "

След като законопроектът бъде утвърден и на второ четене от Долната камара на английския парламент, той ще бъде изпратен по-късно през днешния ден и до Камарата на лордовете (Горната камара на парламента) и ще се трансформира в закон, откакто получи единодушието на кралицата.

Междувременно министър председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън съобщи, че " страната ни резервира върховен надзор над нашите закони и националната ни орис ", като подписва комерсиалната договорка с Европейския съюз, и в същото време резервира опцията за " търговия и съдействие със съседите ни от Европейски Съюз при допустимо най-близки условия ".

В изявление пред английски депутати в Народното събрание министър председателят акцентира, че съглашението носи сигурност на бизнеса и на хората в Обединеното кралство, добавяйки, че договорката съставлява " нещо, което британците постоянно са знаели в сърцата си, че може да бъде направено и въпреки всичко, което ни се споделяше непрестанно, че е невероятно ".

" Ще отворим нова глава в нашата национална история, като сключим покупко-продажби за свободна търговия по целия свят и ще утвърдим световната Англия като демократична, обърната на открито мощ за положително ", съобщи той.

По-рано в сряда евролидерите подписаха публично постигнатото двустранно комерсиално съглашение, след което документът беше изпратен в Лондон за подписа от страна на английския министър председател Борис Джонсън.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР