Британски паметници, издигнати в чест на по-възрастни бели мъже, могат

...
Британски паметници, издигнати в чест на по-възрастни бели мъже, могат
Коментари Харесай

Обединеното кралство може да унищожи исторически статуи на бели мъже

Британски монументи, издигнати в чест на " по-възрастни бели мъже ", могат да бъдат демонтирани или преместени, с цел да не наскърбяват обществеността, съгласно новите насоки на държавното управление на Уелс, представени от Telegraph в събота. Вестникът сподели, че се чака документът да бъде финализиран този месец.

Ръководството твърди, че паметниците " може да са обидни за актуалните хора, които ги виждат в друга светлина ", в това число като " агресори, които са завладели народи, с цел да разширят Британската империя ".

Съобщава се, че вестникът твърди, че съществуващите мемориали проектират „ визията, че достиженията, които обществото счита за почтени, са все на мощни, трудоспособни, възрастни, здрави бели мъже “.



В Уелс има скулптури на адмирал Нелсън, на сър Томас Пиктън, на херцога на Уелингтън и Хенри Мортън Стенли.

По думите на Telegraph, статуите на военачалник Артър Уелсли и адмирал Хорацио Нелсън, фамозни с успехите си над Наполеон, биха могли да попаднат в тази категория. И двамата командири са били упреквани в предишното от деятелите в поощряване на колониализма и робството.

Ръководството поучава управляващите и други публични институции да " вземат ограничения " за основаване на " верния исторически разказ (разказ) ", написа вестникът.

Ръководството споделя, че управляващите могат да „ скриват възпоменателни дати “. Длъжностните лица също са посъветвани да „ скрият паметниците в кутии или изобретателно да ги обвият в нови творби на изкуството “ и да трансформират имената на улици и здания, които обществеността счита за несъответствуващи.

Алтернативно, „ обидни или нежелателни предмети “ могат да бъдат преместени или унищожени, се споделя в консултативните документи, само че има дефекти като разноски и нуждата от необятна социална консултация.

Обществените монументи, в това число картини, плочи и скулптури, „ не би трябвало да наскърбяват или засягат съгражданите “, се споделя в насоките.

В тях се твърди, че съществуващите монументи „ може да са обидни за актуалните хора, които ги виждат в друга светлина “, в това число като „ агресори, които са завладели народи, с цел да разширят Британската империя “.

Разнообразието е „ съвсем незабележимо в публичните монументи “, се споделя в документа, а съществуващите мемориали основават „ усещането, че достиженията, които обществото счита за заслужаващи внимание, са на мощни, възрастни, здрави бели мъже “.

За да се „ разсее “ тази концепция и да се постави завършек на „ увековечаването на расистките колониални бели супрематистки легенди “, евентуално обидните остарели монументи могат да бъдат „ преоценени “ посредством съвещания с обществеността и специалистите.

Длъжностни лица обаче означават, че „ относителното предимство на белите историци над другите етноси може да изкриви разбирането “.

Многобройни скулптури бяха съборени или осквернени в Обединеното кралство от 2020 година насам, когато антирасистки митинги и протести избухнаха в Съединени американски щати и други западни страни. Първоначално възмущението беше провокирано от убийството на афроамериканеца Джордж Флойд от полицията в Минеаполис.

През 2020 година статуята на сър Томас Пиктън беше закована с дъски от кметството на Кардиф, откакто кметът на града изиска тя да бъде отстранена.

Сър Томас беше приветстван като воин след гибелта си в борбата при Ватерло през 1815 година, само че историческото му завещание като губернатор на Тринидад беше под въпрос, а и той също беше забъркан в търговията с плебеи.

Съветът следва държавния „ обзор на възпоменателните събития “ от 2021 година след митингите на Black Lives Matter, които обгърнаха стотици скулптури, плочи, здания и имена на улици, свързани с „ търговията с плебеи и Британската империя “.



Херцог Уелингтън почетен със скулптура в Брекон

Уелският откривател Хенри Мортън Стенли беше посочен измежду фигурите, отличени за „ закононарушения против чернокожото население “, до момента в който херцогът на Уелингтън и адмирал лорд Нелсън бяха включени измежду тези, които се смятат за „ противопоставящи се на премахването на робството “.

Активистите упорстват че някои монументи означават и празнуват срамни моменти от английската история. През 2020 година те събориха скулптура на търговеца, политик и търговец на плебеи Едуард Колстън в Бристол. През същата година монумент на Уинстън Чърчил на площада на Парламента беше подложен на вандалски акт в Лондон по време на митинг на Black Lives Matter.

Атаките против мемориалите провокираха ответна реакция от страна на някои държавни чиновници. Робърт Джерик, тогавашен министър на общностите, през 2021 година назова деятелите „ озверяла навалица “, опитваща се да „ редактира или цензурира предишното “.

В последващия „ План за деяние на Уелс за битка с расизма “ си обрисува отговорността на обществените управляващи да „ основат верния исторически роман “. Планът беше ориентиран към признание на " историческата неправда ". Той също по този начин се базира на " позитивното влияние " на малцинствените общности.

Проектът на управлението, разгласен от Даун Бодуен, заместник-министър по изкуствата, беше предмет на скорошни съвещания и окончателната версия би трябвало да бъде оповестена този месец. Министрите обявиха, че това е в сходство с най-хубавите практики и не е наложително. Големи промени не се чакат.

Андрю Р.Т. Дейвис, водачът на уелските консерватори, изрази угриженост, че управлението показва " оруелски " опит да се принудят обществените управляващи да пренапишат историята.

Той сподели пред Telegraph: „ Независимо дали става въпрос за неправилното им показване на държавното управление или за по този начин наречения им „ антирасистки проект за деяние в Уелс “, лейбъристите са решени да пренапишат нашата история тук, в Уелс. “

„ Лейбъристите бяха завладяни от лява, антибританска навалица, която не желае нищо друго с изключение на да събори нашите скулптури, да раздра творбите на типичен създатели и да отстрани нашите велики оратори, всичко това в името на демонстрирането на добродетел.

Статуите може да обидят някои хора, само че това не ги прави по-малко част от богатата история на Уелс. Какво стана с припомнянето на грешките от предишното и поучаването от уроците? “

Трябва да накажем вандалите за оклеветяването на нашата история и повреждането на паметниците ни, вместо да им угаждаме, като „ скриваме статуите “, както се предлага в този документ... за жалост те стават все по-често срещани от страна на социалистите в Кардифския залив. “

Превод: Европейски Съюз

Геополитически десант и в Троян с доцент Валентин Вацев, проф. Людмил Георгиев и трима Румен Петков-ци

Очакваме ви. Поканете и ваши другари и близки. Ще научите най-важните геополитически и вътрешнополитически вести от най-хубавите български анализатори.



Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР