Британски иманяр откри римска златна монета, която може да му

...
Британски иманяр откри римска златна монета, която може да му
Коментари Харесай

Британски иманяр откри римска монета на стойност 13 000 евро

Британски иманяр откри римска златна монета, която може да му донесе солидни доходи, оповестява Daily Mail, представен от profit.bg.

Монетата е от IV век и е открита на към 30 сантиметра подземен в поле в Уанстроу, графство Самърсет.

Златната монета е римски солид, върху който е изобразен портретът на император Константин I - първият държател на Римската империя, който приема християнската вяра.

Находката е открита покрай римски път, който в миналото е употребен за транспорт на желязна руда от английските територии на империята.

Иманярът, чието име не се оповестява, ще продаде монетата на търг с последничеството на лондонската аукционна къща Dix Noonan Webb. Очаква се цената да доближи 12 000 паунда (малко над 13 хиляди евро).

Постъпленията от продажбата ще бъдат разграничени сред откривателя и притежателя на земята, който му е разрешил да копае в парцела.

Любителят на съкровищата споделя, че бил заинтересован от мястото, защото забелязал необичайния ландшафт. С помощта на железен детектор, който купил втора ръка, в началото той разкрил единствено една римска брошка и парченца руда.

Впоследствие стигнал и до най-голямата находка в досегашната си иманярска кариера, написа изданието.

Върху лицевата част на монетата е изсечен ликът на император Константин I, на гърба ѝ той е изобразен по какъв начин язди кон, в едната ръка държи копие, в другата щит, а в краката му са паднали двама вражи бойци. Картината увековечава успеха му над Максенций в борбата при Милвийския мост.

Тя се е състояла в покрайнините на Рим през октомври 312 година, а малко по-късно Константин взема решение да се покръсти.

Според специалистите монетата е изсечена в интервала сред 313 и 315 година в столицата на Галия Трир.

Константин I (272 - 337 г.) съпровожда татко си Констанций Хлор в похода му против пиктите в Северна Британия. Констанций умира в Еборацум (днешен Йорк), откакто здравето му се утежнява, а Константин застава отпред на експедицията.

Той става едноличен държател на Римската империя през 324 година, откакто отстранява другия кандидат за трона Лициний.

През 330 година Константин основава и новата столица на империята на брега на Босфора. След гибелта му градът е преименуван на Константинопол (Градът на Константин). 

Търгът за златния солид ще се организира на 17 септември тази година, 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР