Британски и холандски биолози са създали от стволови клетки модел

...
Британски и холандски биолози са създали от стволови клетки модел
Коментари Харесай

Учени събраха модел на човешки ембрион, съставен от стволови клетки

Британски и холандски биолози са основали от стволови кафези модел за проучване ранния етап на човешкото развиване, а изложение на проучването е оповестено в списание Nature.
Учени от университета в Кеймбридж дружно със свои сътрудници от института Хабрехт са събрали от човешки стволови кафези тримерен модел, наподобяващ по местоположението на основните му детайли човешки ембриони на възраст 18-21 дни, отбелязва БГНЕС.
Моделът, наименуван гаструлоид, се състои от три пласта, подредени в сходство с ранния проект на човешкото тяло. Планът на тялото поражда в процеса на гаструлация, когато се появяват първите признаци на поява на структурни и функционални разлики сред обособените кафези и частите на зародища.
По време на гаструлацията у ембриона се образуват три обособени пласта кафези, които по-късно образуват всички съществени системи на организма – нервната система, мускулите и стомашно-чревния тракт.
Учените постоянно дефинират този интервал за „ черна кутия ” на човешкото развиване – невероятно е той да бъде следен в лабораторни условия поради законодателните ограничавания, които не разрешават развъждане in vitro на човешки ембриони на повече от 14 дни.
Много от вродените недостатъци обаче се демонстрират точно на стадия на гаструлация, в това число въздействието върху плода на използването на алкохол, приема на медикаменти, химикали и инфекциозни болести.
По-доброто схващане на процесите по време на този етап на развиване ще хвърли светлина върху редица медицински въпроси, в това число аргументите за неплодородие, спонтанните аборти и генетичните промени. Това, от своя страна, ще разреши създаването на подобаващи проби за бременност.
Това е извънреден модел, който разрешава за първи път да се изследва процесът на ранното ембрионално развиване на индивида в лабораторни условия. Създадената система може да бъде потребна при проучването на протичащото се, когато нещо се обърка – да вземем за пример при вродени недостатъци.
Подчертава се, че опитите са изцяло безвредни и в сходство с настоящите етични стандарти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР