Британската премиерка Тереза Мей се очаква да обяви оставката си

...
Британската премиерка Тереза Мей се очаква да обяви оставката си
Коментари Харесай

Тереза Мей ще подаде оставка на 24 май, твърди Таймс

Британската премиерка Тереза Мей се чака да разгласи оставката си на следващия ден, на 24 май, поради това, че нейни министри не одобряват нейната позиция по въпроса по какъв начин да се реализира излизането на страна от Европейския съюз, написа лондонският вестник " Таймс ", цитирайки източници от държавното управление, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Според вестника Мей се чака да разгласи отдръпването си от поста на плануваната за петък среща с Греъм Брейди - ръководител на " Комитета 1922 ", сплотяващ депутати от Консервативната партия и решителен въпросите по избора или промяната на водача на партията.

Вестникът добавя, че откакто разгласи, че се отдръпва от поста, Мей ще извършва отговорностите си, до момента в който бъде определен неин правоприемник. Това ще бъде развой, протичащ в два стадия, при който за двама финални претенденти ще би трябвало да гласоподават 125 000 членове на Консервативната партия, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според Би Би Си и вестник " Дейли телеграф " доста поддръжници на премиерката са й отказали поддръжка, откакто във вторник тя даде обещание пред депутатите, че те ще могат да гласоподават за осъществяване на втори референдум за Брекзит, в случай че поддържат съглашението с Европейски Съюз. Според източници на Би Би Си от държавното управление това е провокирало същински потрес у някои министри и на съвещание на кабинета, отдадено на въпроса за Брекзит такава опция не е била утвърдена.

Редица министри, в това число тези на вътрешните и на външните работи и по въпросите за Шотландия, се пробвали персонално да осведомят Мей за позициите си и поискали нощес среща с нея. Тя обаче отказала. Тогава последва оставката на Андреа Ледсъм - лидерка на Камарата на общините и всъщност персонален представител на Мей в долната камара на Народното събрание. В писмо до премиерката тя изрази противоречие с курса й по въпроса за развода с Европейски Съюз.

Телевизия " Скай нюз " отбелязва, че тази оставка може да се окаже смъртоносният удар за премиерството на Мей.

Всички английски вестници през днешния ден споделят мнението, че Мей изцяло е изгубила надзор над ситуацията и не изключват, че оставането й на постовете на водач на консерваторите и на държавното управление е въпрос на часове, отбелязва ТАСС.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР