Британската правителствена комисия за извънредни ситуации Кобра се събра на

...
Британската правителствена комисия за извънредни ситуации Кобра се събра на
Коментари Харесай

Как е бил вербуван Сергей Скрипал?

Британската държавна комисия за изключителни обстановки " Кобра " се събра на съвещание по случая с двойния съветски сътрудник Сергей Скрипал. Според разкрития на вестник " Таймс ", Скрипал е предавал извънредно скъпи сведения на английското разузнаване. Плащали са му по 5 000 $ на среща, твърди изданието. Шпионинът и щерка му към момента са в сериозно положение в английска болница, откакто бяха отровени с нервнопаралитично вещество предходната неделя.

Докато в Лондон за повторно тази седмица заседава изключителната комисия " Кобра ", градчето Солсбъри, където Сергей Скрипал живееше и на 4 март беше открит токсичен, претърпява необикновени моменти. Специалисти в костюми за химическа отбрана изследват гробовете на брачната половинка и сина му в локалното гробище. Слухове за ексхумация бяха отречени. Около 200 военни, измежду които специалисти, са пратери в помощ на следствието. Полицията е отделила къщата на Скрипал, кола и две заведения. Следствието е обгърнато в загадъчност, а пресата се рови в предишното.

Бившият полковник от Главното разследващо ръководство - съветското военно разузнаване, е бил скъп разузнавач на английското МИ-6 с кодово име Бързия, написа вестник " Таймс ". Сергей Скрипал бил вербуван в Испания, където бил в командировка, а след това постоянно ходел на лекуване.

Общо 10 години - и след напускането на службите, Скрипал предавал скъпа информация, в това число целия телефонен справочник на ГРУ. В дом край Малага ставали дълги срещи, за които му давали по 5-6 хиляди $. Веднъж изискал 10 000 и ги получил незабавно. През 2004 година шпионинът е задържан в Русия и наказан на 13 години затвор за държавна измяна. По-късно е предаден на Съединени американски щати при продан на шпиони и отива във Англия, където известно време съветва службите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР