Британската министър-председателка Тереза Мей беше подложена днес на натиск от

...
Британската министър-председателка Тереза Мей беше подложена днес на натиск от
Коментари Харесай

Консерватори призовават Мей да се откаже от компромис с лейбъристите по Брекзит

Британската министър-председателка Тереза Мей беше подложена през днешния ден на напън от личната си Консервативна партия да се откаже от опита си да откри компромис по Брекзит с опозиционните лейбъристи, съобщи Ройтерс.

Близо 3 години откакто Обединеното кралство гласоподава с 52 % против 48 в интерес на излизането от Европейския съюз, измежду английските политици към момента няма единодушие по кое време, по какъв начин или дали би трябвало да се състои разводът, предава Българска телеграфна агенция.

Англия трябваше да напусне Европейски Съюз на 29 март, само че Мей не съумя да реализира парламентарно утвърждение на договорката си. Затова тя се обърна към Лейбъристката партия, водена от социалиста Джереми Корбин, в опит да си обезпечи поддръжката й.

Тринадесет от някогашните сътрудници на Мей в кабинета, както и Греъм Брейди - ръководител на така наречен Комисия 1922, включваща консервативни законодатели, писаха на Мей с искане да не приема настояването на лейбъристите за митнически съюз с Европейски Съюз след Брекзит.

" Така може да загубите вярната членска маса на Консервативната партия, да разцепите партията ни, без евентуално да разполагате с нищо отсреща ", се споделя в писмото. " Подканваме ви да премислите ".

" Никой водач не може да задължава с нещо своя правоприемник, тъй че договорката ще е в най-хубавия случай краткотрайна, а в най-лошия илюзорна ", се добавя в писмото, подписано от Гавин Уилямсън, който беше уволнен от поста министър на защитата по-рано този месец, и от някогашния външен министър Борис Джонсън.

Политическият редактор на Би Би Си написа в Туитър, че неназован източник от Даунинг стрийт е споделил, че Мей няма да подпише за непрекъснат митнически съюз.

" Опитваме се да намерим компромис по митническия съюз като краткотрайно мнение или насочна точка ", е споделил източникът, представен от Лора Кюънсбърг от Би Би Си.

Миналата седмица Корбин сподели, че Мей не му е предложила нищо изключително по Брекзит и не е трансформирала своите " червени линии ".

Главният договарящ на Мей по Брекзит Оли Робинс би трябвало да замине за Брюксел за разискване на промени в политическата декларация за бъдещите връзки на Обединеното кралство с Европейски Съюз.

Би Би Си съобщи, че Робинс ще изследва какъв брой бързо могат да бъдат направени промени в политическата декларация, в случай че държавното управление и лейбъристите стигнат до съглашение. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР