Британската кралица Елизабет, най-дълго управлявалият монарх в света, почина днес.Ето

...
Британската кралица Елизабет, най-дълго управлявалият монарх в света, почина днес.Ето
Коментари Харесай

Кралица Елизабет, най-дълго управлявалият монарх във Великобритания

Британската кралица Елизабет, най-дълго управлявалият монарх в света, умря през днешния ден.

Ето някои обстоятелства за 96-годишната кралица:

Принцеса

Елизабет Александра Мери е родена на на 21 април 1926 година и е кръстена на 29 май 1926 година в частния параклис в Бъкингамския замък. Родната ѝ къща на улица " Брътън " №17 (17 Bruton St, London W1) към този момент не съществува, само че на мястото има възпоменателна плоча. Сградата е принадлежала на баба ѝ и дядо ѝ по майчина линия - рубрика и графинята на Стратмор и Кингхорн.

След като чичо ѝ Едуард VIII абдикира през 1936 година поради любовта си към разведена американка, бащата на кралицата Джордж VI наследява трона.

 Фотогалерия: Кралица Елизабет II на 90 години Фотогалерия: Кралица Елизабет II на 90 години

Две години след Втората международна война тя, гръцки принц, в който се влюбва по време на посещаване във военноморски лицей, когато е била на 13 години.

Кралица

Тя е единствено на 25, когато след гибелта на татко си. Тъжната новина я доближава, до момента в който е на обиколка в Кения с принц Филип.

Тя е коронясана за монарх на 2 юни 1953 година на гала в Уестминстърското абатство в Лондон, която е излъчена онлайн по малкия екран

Майка и брачна половинка

Говори се, че Филип бил унищожен, когато жена му станала кралица толкоз скоро.

Бракът й с за който се омъжва, когато е на 21 години, остава постоянен в продължение на 74 години до гибелта му през април 2021 година

Техните деца са, роден през 1948 година, Ан (1950), Андрю (1960) и Едуард (1964).

 Фотогалерия: Фотогалерия: " Той просто беше моята мощ " - принц Филип през годините с Елизабет Втора
Монарх

Уинстън Чърчил е първият от нейните 15 английски министър председатели.

Като държавен глава кралицата е неутрална по политически въпроси. Кралицата не гласоподава.

Суверен

Елизабет, която се възкачи на трона, когато Англия се разделяше с имперската си власт, символизира стабилността. Нейното съвсем 70-годишно ръководство е най-дългото от всички английски монарси.

Тихата и тотална отдаденост на дълга от страна на кралицата, даже в преклонна възраст, ѝ завоюва необятното почитание както във Англия, по този начин и в чужбина, даже от републиканци, които жадуват за унищожаване на монархията.

Официалното название в Обединеното кралство

Нейно Величество Елизабет II, по Божията благосклонност, кралица на Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия и на други нейни кралства и територии, глава на Британската общественост, бранител на вярата.

Обществото

Кралицата бе държавен глава на 15 страни от Общността в допълнение към Обединеното кралство. Тя е и началник на самата Британска общественост - непринудено съдружие на 54 самостоятелни страни.

Трудни времена

40-ата годишнина от възкачването ѝ на трона през 1992 година беше година, станала известна като annus horribilis, откакто три от браковете на четирите ѝ деца се провалиха и имаше разрушителен пожар в нейната кралска резиденция в замъка Уиндзор.

, разведената брачна половинка на сина на Елизабет и правоприемник на трона принц Чарлз, през 1997 година, накърни публичния авторитет на фамилията.

Хари, по-малкият наследник на Чарлз, и брачната половинка му Меган обявиха в с Опра Уинфри през 2021 година, че един неидентифициран от тях член на кралското семейство е направил расистка забележка за първородното им дете. при започване на 2020 година и се реалокира в Съединените щати.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР