Британската кралица Елизабет II почина на 96-годишна възраст в замъка

...
Британската кралица Елизабет II почина на 96-годишна възраст в замъка
Коментари Харесай

Кончината на британската кралица Елизабет II – краят на една епоха

Британската кралица Елизабет II умря на 96-годишна възраст в замъка Балморал - резиденцията на английските монарси в Шотландия.

Смъртта на кралица Елизабет II настъпи след историческо 70-годишно ръководство. Англия и светът, който я обичаше, потъват в печал поради несравнимо дългия ѝ живот на работа, дълг и лоялност. Смъртта ѝ трансформира Чарлз в новия крал, написа „ Дейли Мейл “

Синът ѝ Чарлз, някогашният принц на Уелс, към този момент е крал. Той ще направи послание към шокираната нация скоро.

Всичките ѝ деца дойдоха в Балморал, откакто лекарите показаха угриженост за здравето ѝ. Часове по-късно тя умря, заобиколена от фамилията си. Кралицата има четири деца - престолонаследника принц Чарлз Уелски, принцеса Анна, принц Андрю, херцог на Йорк, и принц Едуард, граф на Уесекс. Внукът на кралицата Уилям, херцог на Кеймбридж, също дойде в замъка.

Смъртта на кралицата ще докара до десетдневен печал във Англия и страните от Общността на нациите, до момента в който милиони нейни жители в Обединеното кралство и в чужбина тъгуват за кончината ѝ.

С встъпването на сина ѝ на престола ще бъде отпразнувано и историческото ѝ 70-годишно ръководство, при което тази година тя доближи своя платинен празник - достижение, което надали ще бъде достигнато още веднъж от английски монарх.

За Нейно Величество, за мнозина най-великата британка в историята и безспорно най-известната жена на земята, към този момент се изсипват почитания от целия свят. За милиарди хора по света тя беше самото лице на английската принадлежност.

За своите жители вкъщи Нейно Величество беше котвата на нацията, която се държеше крепко, без значение от бурята, пред която беше изправена тя или страната ѝ - от несигурните последствия от Втората международна война до неотдавнашната пандемия. Тя беше непоколебима и когато се справяше с нещастията и свадите в личното си семейство, сред които и и гибелта на обичания си брачен партньор принц Филип.

Преди погребението на майка си Чарлз ще тръгне на обиколка из Обединеното кралство дружно със брачната половинка си Камила, която кралицата разгласи, че ще бъде коронясана за кралица-консорт на най-големия си наследник в историческо изказване по случай платинения празник на Нейно Величество и 70 години на трона на 6 февруари.

Кончината на кралицата пристигна повече от година след тази на обичания ѝ брачен партньор Филип, нейната " мощ и лидер ", който умря на 99-годишна възраст през април 2021 година След погребението му, на което тя прочувствено седеше сама заради рестриктивните мерки за заключване, личното ѝ здраве се утежни и тя беше принудена да пропуща от ден на ден събития основно заради " проблеми с напредването " и отмалялост.

През юли тя отпътува за Шотландия за годишната си лятна отмора, само че анулира обичайното си посрещане в замъка Балморал поради здравословното си положение. А в края на юли принц Чарлз представляваше майка си и откри Игрите на Британската общественост в Бирмингам дружно с херцогинята на Корнуол. В края на август кралицата пропусна събирането в Браемар - за първи път през 70-годишното си ръководство тя не участва на Хайлендските игри.

Но беше задоволително добре, с цел да се срещне с Борис Джонсън в Балморал и да одобри оставката му, както и да посрещне 15-ия министър-председател Лиз Тръс. Усмихнатата Елизабет изглеждаше ведра, само че слаба и използваше бастун по време на аудиенцията, която последва визитата на напускащия министър председател Борис Джонсън.

Тя прекарваше по-голямата част от времето си в замъка Уиндзор, на 22 благи от центъра на Лондон, като живя там по време на пандемията и до момента в който в двореца се правиха огромни поправки за нейния комфорт.

Кралица Елизабет е най-дълго управлявалият английски държател и най-възрастният монарх в света. Елизабет е кралица на Англия и на повече от дузина други страни от 1952 година насам, а по-рано тази година отпразнува 70-ата си година на трона. Нейно Величество, която стоеше благодарение на бастун и се усмихваше, до момента в който посрещаше госпожа Тръс пред камината, не беше виждана на обществено място от два месеца. Това беше последната ѝ фотография.

Любовта, която британците изпитват към нея, беше изразена през юни, когато тя отпразнува своя платинен празник, отбелязвайки невероятните 70 години на трона. Нейно Величество сияеше, до момента в който кралските почитатели избухваха в овации, когато тя излезе на балкона на Бъкингамския замък, с цел да даде началото на четиридневния празник.

Елизабет II, с цялостно име Елизабет Александра Мери Уиндзор, е кралица и държавен глава на Англия и Северна Ирландия и на 14 страни от Общността на нациите (включително Канада, Австралия и Нова Зеландия). Тя е глава на Общността на нациите, висш шеф на Църквата на Англия, главнокомандващ английските въоръжени сили и лорд на Ман.

Елизабет II е родена на 21 април 1926 година Тя е по-голямата от двете дъщери на Джордж VI и Елизабет Боуз-Лайън. През 1947 година се дами за далечния си братовчед Филип Маунтбатън. Имат 4 деца: Чарлз (принц на Уелс), принцеса Ан, принц Андрю и принц Едуард. Елизабет ръководи от 1952 година

След 2-те международни войни монархията като институция съвсем изчезва в Европа. Остават 10 монархии, 7 от които се намират в роднински връзки с Елизабет. Тя е най-пътуващият държавен глава в света. Одобрява превръщането на империята в общественост, казвайки, че това е „ преференциална и цивилизована трансформация “. През 1953 година тя взема купата „ глава на общността “, която е прибавена към многочислените трофеи на кралицата.

Пътуванията на Елизабет ѝ печелят любовта на поданиците ѝ. Тя е посрещана с топлина и възторг при всяко свое посещаване отвън Кралството.

Елизабет съумява да държи обществеността на разстояние от персоналния си живот. Тя е първият монарх, който изпраща децата си в интернати, с цел да ги избави от постоянно дебнещите медии. Има мощно развито възприятие за дълг и грижливост и управлява ловко и дейно кралските каузи. Нейните знания по отношение на международната конюнктура са толкоз огромни, че Уинстън Чърчил декларира при отдръпването си: „ Аз безспорно ще поучавам моя правоприемник да си приготвя домашното усърдно преди визита при кралицата “. Чърчил е бил министър и министър председател при 4 монарси и е впечатлен и очарован от знанията и остроумието на Елизабет. Тя има възприятие за комизъм, което ѝ оказва помощ да се държи почтено в обществото.

При ръководството на дядо ѝ, Елизабет е трета на наследствената линия на трона след чичо си - принцът на Уелс - Едуард VIII, и татко си - херцогът на Йорк. Въпреки че раждането ѝ основава публичен интерес, не се чака тя да стане кралица, защото принцът на Уелс е към момента млад. Много хора имат вяра, че той ще се ожени и ще има лични деца. Когато дядо ѝ умира през 1936 година и чичо ѝ наследява трона, тя става втори претендент за трона след татко си. По-късно същата година Едуард VIII абдикира, откакто предлага брак на разведената Уолис Симпсън, която е американка, по този начин провокира конституционна рецесия. Понеже кралят не може да се ожени за чужденка, той се отхвърля от престола. Така бащата на Елизабет става крал, а тя става хипотетичен престолонаследник. Ако родителите ѝ бяха имали наследник по-късно, тя би изгубила тази си позиция, защото брат ѝ би станал директен престолонаследник.

През 1947 година принцеса Елизабет потегля на първото си отвъдморско странствуване, придружавайки родителите си в Южна Африка. По време на пътуването, в послание към Британската общественост на нейния 21-ви рожден ден, тя прави следното заричане: „ Аз декларирам пред всички вас, че целия си живот, бил той дълъг или къс, ще посветя на вашите услуги и в услуга на нашето велико имперско семейство, към което всички ние принадлежим “.

Елизабет среща бъдещия си брачен партньор, Филип Гръцки, през 1934 и 1937 година Те са втори и трети братовчеди по обособени роднински линии в кралския двор. Елизабет е на 21 години, когато на 9 юли 1947 година годежът им е публично разгласен.

Сгодяването не минава без несъгласия – Филип не е финансово обезпечен, роден е в чужбина (макар и британец от редиците на Кралските Военноморски сили по време на войната) и има сестри, които са се омъжили за немски благородници с връзки с нацизма. Майката на Елизабет в началото не утвърждава съюза. Впоследствие обаче декларира, че Филип е „ британски благородник “.

Преди сватбата Филип се отхвърля от своите гръцки и датски трофеи и публично минава от гръцко православие към англиканство.

Елизабет става кралица на 6 февруари 1952 година, когато умира татко й. Новината за кончината му я сварва на посещаване в Кения.

Като кралица Елизабет Втора поставя старания за основаването и укрепването на Британската общественост на мястото на разпаднала се Британска империя. Тя не се възпротивява против обективния развой на разпад на колониалната система. Кралицата поддържа присъединението на страната ѝ към Европейската общественост през 1973 година.

Тя не пести рецензии към държавните управления, когато ги сметне за уместни и не крие раздразнението си от премиера Тони Блеър поради пренатовареността на въоръжените сили на Англия в Ирак и Афганистан.

Високият рейтинг на Елизабет Втора не пострада от фамилните разтърсвания със синовете йѝи разводите им. Британците продължаваха да я ценят, макар хладното ѝ отношение към починалата им фаворитка принцеса Даяна.

На 21 декември 2007 година Елизабет задминава кралица Виктория като най-дълголетният английски монарх, а на 9 септември 2015 година става най-дълго управлявалият английски монарх и най-дълго управлявалата жена - държавен глава в света. След като Абдула бин Абдул Азис умира на 23 януари 2015 година, Елизабет става най-старият сегашен монарх в света. А когато Робърт Мугабе подава оставка на 21 ноември 2017 година, Елизабет става и най-възрастният сегашен държавен глава в света. На 6 февруари 2017 година тя става първият английски монарх, отбелязал сапфирен празник (65 години) на престола, а на 20 ноември става първият английски монарх с платинена годишнина от сватбата. На 20 април 2018 година държавните глави на Британската общественост афишират, че тя ще бъде наследена от принц Чарлз като глава на общността. Елизабет споделя, че откровено би желала принцът да наследи короната.

Възприемана като ярък лъч на вярата, който прекъсва най-мрачните моменти в историята на Англия, Нейно Величество се трансформира в въплъщение на същински водач с помощта на непоколебимата си мощ.

В едно от последните си обръщения към нацията, когато Ковид опустоши Обединеното кралство и накара британците да излязат от строя, тя внесе успокоение в тревожните времена, като даде обещание, че ще дойдат по-добри дни.

Кралицата също по този начин сполучливо преведе кралското семейство през талази от скорошни кавги - в това число скандал за расизъм, хипотетични срамни полови похищения на принц Андрю и Мегзит - без в никакъв случай да се срине.

През последните месеци на живота си тя беше принудена да върви благодарение на бастун и се отдръпна от службата по случай Деня на Британската общественост на 14 март. Но искрящото духовитост, с което тя се хареса на света, в никакъв случай не се изгуби.

Макар че непрекъснато се носеха клюки, че ще се отдръпна и ще разреши на Чарлз да заеме трона, Нейно Величество постоянно оставаше устойчиво наличие.

Сега Чарлз е изправен пред голямата задача да бъде заслужен, колкото своята майка след десетилетия непоколебима работа на страната, която тя толкоз доста обичаше. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР