Британската икономика стагнирала през януари, сочат данни на националната статистическа

...
Британската икономика стагнирала през януари, сочат данни на националната статистическа
Коментари Харесай

Застой на британската икономика през януари

Британската стопанска система стагнирала през януари, сочат данни на националната статистическа работа (ONS), представени от Ройтерс.

Малко откакто Английската централна банка разгласи, че ще намали водещата си рента с 50 базисни пункта и че ще продължи програмата си за покупки на държавни облигации на стойност 435 милиарда паунда и на покупките на корпоративни облигации за 10 милиарда паунда, от ONS обявиха, че брутният вътрешен артикул на страната е стагнирал през първия месец на годината.

Икономистите, интервюирани от Ройтерс, чакаха растеж от 0,2%.

Припомняме, че английската стопанска система остана в застой и през четвъртото тримесечие на 2019 година, като януари е третият следващ месец на застоялост на английския Брутният вътрешен продукт, резултат, който бе следен за финален път в средата на 2009 година.

Британската стопанска система се забави в края на 2019 година преди парламентарните избори на 12 декември, които бяха извоювани от Консервативната партия на премиера Борис Джонсън.

Няколко изследвания от последните седмици демонстрираха усилване на доверието на бизнеса и семействата, само че тези резултати не са се отразили на данните на ONS.

„ Растежът в строителството, подкрепян от увеличеното жилищно строителство, е компенсирал следващ спад в производството и по-конкретно в това на питиета, коли и промишлено съоръжение ”„ разяснява статистикът от ONS Роб Кент-Смит.

„ Водещият бранш на услугите също е с нулев напредък през последните три месеца, съпроводен от спад в търговията на дребно и телекомуникациите. Този спад обаче е обезщетен от мощното показване на секторите на наемите, заетостта и образованието “, добавя той.

На годишна база Брутният вътрешен продукт на Великобритнаия пред януари е повишен с 0,6%, което е два пъти по-слаб ритъм на напредък спрямо декември.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР