Британската икономика се сви очаквано през второто тримесечие за пръв

...
Британската икономика се сви очаквано през второто тримесечие за пръв
Коментари Харесай

Британската икономика се сви за първи път от 2012 година

Британската стопанска система се сви предстоящо през второто тримесечие за пръв път от 2012-а година насам вследствие на спад на промишленото произвеждане и на намаляване на бизнес вложенията заради несигурността по кое време и по какъв начин Обединеното кралство ще напусне Европейски Съюз, демонстрират дефинитивни неревизирани данни на формалната английска статистика ONS, предава БНР.

Брутният вътрешен артикул на Обединеното кралство се намали през второто тримесечие с 0,2% след агресия с 0,5% при започване на годината, потвърждавайки предварителната оценка на английската статистика. Това е първото стесняване на английската стопанска система от последните три месеца на 2012-а година.

На годишна база растежът на Брутният вътрешен продукт се забави до 1,3% от 2,1% през първото тримесечие и предварителна оценка за покачване с 1,2 100, като по този метод петата най-голяма стопанска система в света означи най-слаба агресия от началото на 2018-а година.

Според английската статистика негативният стопански напредък се дължи частично "на изменението на бизнес интензивността предвид на направените промени в в началото планувана дата на излизане на Англия от Европейския съюз в края на март “. Единственият позитивен принос за Брутният вътрешен продукт през второто тримесечие пристигна от бранша на услугите, макар че и той регистрира най-слаба напредък на тримесечна база от три години насам.

В същото време бизнес вложенията се свиха с 0,4% след покачване с 0,8% през първото тримесечие, отбелязвайки спад на годишна база с 1,4%, до момента в който домакинските разноски набъбнаха с 0,4% на тримесечна база и с 1,1% по отношение на година по-рано.

Промишленото произвеждане пък се намали през второто тримесечие с 1,8%, отбелязвайки максимален спад на тримесечна база от шест години насам.

Свиването на английската стопанска система може да бъде и още по-сериозно, в случай че нямаше растеж на държавните разноски с 4% (най-солиден напредък от края на 2008-а година насам) с оглед най-много на увеличените разноски за опазване на здравето, означи ONS.

Редица икономисти чакат стопанската система на Англия да се върне към непретенциозен напредък през третото тримесечие, макар че дълготрайните вероятности не престават да зависят от това по какъв начин и по кое време ще се реализира Брексит.

По-рано този месец Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) предизвести, че Англия е изправена пред криза, в случай че напусне Европейски Съюз без двустранно съглашение.

Британската централна банка пък предизвести, че икономическият напредък може да бъде възпрепятстван даже при отбягване на отрицателния сюжет на Брексит без договорка, в случай че продължава да има неизясненост по отношение на периодите и метода за овакантяване на Европейския съюз. През предходната седмица едни от членовете на Банк ъф Ингланд - Майкъл Сондърс, даже съобщи, че при какъвто и да е сюжет може да има понижаване на английската рента.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР