Британската икономика се е свила за пръв път от седем

...
Британската икономика се е свила за пръв път от седем
Коментари Харесай

Свиването на британската икономика показва посоката след Brexit без сделка

Британската стопанска система се е свила за пръв път от седем години през второто тримесечие на 2019 година, като Brexit играе сериозна роля в дефицита на вложения и понижението при финансовия бранш. В същото време вариантите на депутатите да блокират държавното управление на Борис Джонсън да извърши заканите си за Brexit без договорка са лимитирани и най-вероятно обречени на крах, оповестява Financial Times.

Икономическо стесняване

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Британската стопанска система публично се е свила с 0.2% през второто тримесечие спрямо предходното. Това е първото понижение на брутния вътрешен артикул за последните седем години и отново повдига въпроса дали Англия към този момент не е в скрита криза. По този метод проблемите на премиера Борис Джонсън се усилват, откакто по-рано този месец болшинството на партията му в Народното събрание спадна единствено до един човек. Данните демонстрират внезапно, само че предстоящо закъснение в индустриалния бранш на Англия, само че и обезпокоително закъснение при услугите, които образуват 80% от английската стопанска система.

Анализ на Financial Times демонстрира, че единствено продължаващият напредък на IT услугите избавя целия бранш на услугите от стесняване през последното тримесечие. Финансовият бранш на Англия пък се е свил за девето следващо тримесечие, като от ден на ден вложения, бизнеси и клиенти бягат от Лондонското сити поради несигурността към Brexit. Чуждите вложения също са намалели след краткосрочно нарастване през първото тримесечие на годината. В същото време финансовите разноски на частния бранш в страната не са се нараснали от 2015 година, като при Brexit без договорка могат единствено да намалеят още.

Финансовият министър Саджид Джавид разгласи, че в отговор на забавящата се стопанска система държавното управление ще усили разноските си и ще показа нова тактика за инфраструктурни планове през септември.

Не е единствено поради Brexit

Икономическото закъснение на Англия не се дължи напълно на идния Brexit. Британската стопанска система се показа ненадейно добре през първото тримесечие на 2019 година, затова настоящето закъснение не е толкоз трагично в безспорни стойности. Много бизнеси, изключително в производството, са натрупали капитал и артикули на склад за първичната Brexit дата 29 март. Самите разноски за авансово струпване предопределят и по-лошото показване в идващото тримесечие.

Производственият бранш, който се показва най-лошо, също в по-голямата си част е бил подготвен за излизане през април, което в допълнение е помогнало за по-бавното произвеждане през второто тримесечие. В същото време индустриалните браншове в Германия и Франция също се забавят внезапно през последното тримесечие, което е знак за цялостна европейска уязвимост. Истинският проблем на индустриалния бранш във Англия си остават незадоволителните вложения, които ще продължат да понижават, до момента в който не се добие някаква изясненост към Brexit.

Тегнеща опасност

Въпреки нестабилната позиция на Борис Джонсън, с болшинство от единствено един народен представител и влошаваща се икономическа обстановка в страната, изобщо не е несъмнено, че Brexit без договорка може да бъде блокиран от английския парламент. Според изследване на авторитетния тинк-танк " Институт за ръководство " няма време Народното събрание да прокара законодателство, с което да спре Brexit до 31 октомври. Ако опозицията се опита да вземе самодейността за попречване на Brexit без договорка, държавното управление може просто да я пренебрегва и да не й даде време за полемика в Народното събрание.

Според института, даже в случай че държавното управление на Джонсън загуби избор на доверие, към този момент няма задоволително време да се сътвори различно държавно управление до 31 октомври. Дори при положение, в който Джонсън някак си успее да накара Европейски Съюз да договаря отначало, договорката би трябвало да бъде контрактувана до края на август, когато политиците от множеството европейски страни почиват. Дори в този доста необикновен случай, отново не е ясно дали Джонсън ще има времето да прокара договорката през Народното събрание в точния момент, изключително пък при болшинство от един глас.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР