Брезово посреща Коледа и Нова година с поредица от културни

...
Брезово посреща Коледа и Нова година с поредица от културни
Коментари Харесай

Коледните празници в Брезово - от запалването на елхата до м...

Брезово посреща Коледа и Нова година с поредност от културни събития. Театрален театър и книжна премиера, танцово зрелище с огън, кулинарни демонстрации и благотворителни базари и начинания изпълват празничния календар на общината през декември

Светлините на коледната елха в Брезово ще грейнат на 1 декември. Точно в 17 часа ще бъде обещано началото на празничните начинания, проведени от общинската администрация, а за положителното въодушевление на присъстващите ще се погрижат децата от ДГ „ Вела Благоева “. Те ще пренесат коледния дух с осъществявания на известните детски песни „ Зън, зън, зън “, „ Над смълчаните полета “, „ Дядо Коледа не спал “. 

5-метрова елха ще бъде сложена пред постройката на общината, чиито светлини ще възпламени кметът Христо Енков в първия ден на декември. Живото иглолистно дръвче пред читалището също ще светне празнично. 

Навръх Никулден, когато почитаме Св. Никола, ще бъде проведена кулинарна проява. Доказани брезовски майсторки на шарана ще подготвят ястия по свои предписания и ще ги изложат на площада на 6 декември. Публиката, която ще пробва рибните специалитети, ще има и крайната дума за това кой е най-вкусен. За дегустацията е обезпечено и вино.

Дългоочакваното разкриване на реновираното читалище „ Отец Паисий - 1876 година “ ще се състои на 16 декември. То бе тотално преобразено по план за възобновяване на културната инфраструктура по програмата за развиване на селските региони на стойност близо 300 000 лв.. Ремонтиранa е част от покрива, осъществени са шпакловка и боядисване, сменени са порти и прозорци, реновирани са санитарните възли. Нови са седалките в салона, както и осветителните тела, сложени са и два нови климатика. За 17 часа е планувано представянето на книгата на Анелия Райчева – „ Месечен цикъл “. Това е втората книга на Райчева, която 15 години е работила като стюардеса. Много от героите са действително съществуващи персони, чиито животи не са се стекли по допустимо най-хубавия метод, само че макар компликациите не са потънали в самосъжаление. Специално за разкриване на читалището общината е поканила известната актриса Искра Радева и нейния Театър „ Искри и сезони “, който ще изиграе „ Женско царство “. С близо 14 000 лв., отпуснати от община Брезово, са подмени макарите, въжетата и чигите за сцената, както и завесите.

Читалището ще е хазаин и на прожекция на коледен филм на 21 декември от 17 часа.

Празничните прояви не престават на 23 декември с кулинарен базар с присъединяване на възпитаници от ПГ „ Златю Бояджиев “ и СУ „ Христо Смирненски “ – Брезово. Със свои произведения ще се включат и малчуганите от ДГ „ Вела Благоева “. Началото е в 16.30 часа. Как се получават произведения от ръчно духано стъкло, включително и коледни играчки, ще показва Иван Станев от Пловдив. Празничният концерт ще стартира в 18.30 часа, като на откритата сцена ще се изявят четири танцови състава: „ Вито хоро “ – Брезово, „ Пъстър площад “ – с. Пъдарско, „ Майсторите “ – с. Ръжево Конаре и „ Жерави “ – с. Кадиево. Към тях ще се причислят и участниците от любителски сценичен колектив „ Жулиета Попова “.

За Рождество Христово на площада пред читалището ще дойде Дядо Коледа, с цел да раздаде дарове на дребни и огромни. Шейната се чака в 11 часа, а в 17 часа стартира осъществяването на Камерна вокална групировка „ Кантикус Де Орис “ с диригент Дорис Хофман. Веднага по-късно ще бъде разпален и обичайният коледен огън.

27 декември е разгласен за Ден на брезовската тава. Традиционното ядене със свинско месо и кисело зеле ще бъде сготвено от ненадминати домакини, всяка от които ще донесе на площада за дегустация. В 17 часа ще бъде подложен финалът на поредицата празнични прояви с танцовото зрелище с огън „ Bright eye “. В ръцете на артистите огънят рисува форми, като публиката ще се наслаждения на акробатични детайли и пиротехнически резултати.

Община Брезово и НЧ „ Отец Паисий 1876 година “ афишират благотворителна коледна акция за набиране на хранителни артикули за хора със обществени усложнения. Пакетираните или консервирани артикули се събират в постройката на читалището до 15 декември, след което ще бъдат раздадени на нуждаещи се поданици на общината.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР