Бременността е прекрасен и вълнуващ период от живота на жената,

...
Бременността е прекрасен и вълнуващ период от живота на жената,
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за кръвното налягане и бременността?

Бременността е прелестен и трогателен интервал от живота на дамата, само че от време на време носи много неустановеност и терзания. Дали всичко ще бъде наред? Дали ще родим крепко бебе? Отговорността е доста огромна, тъй като би трябвало да се грижим освен за нашето здраве, само че и за вярното развиване на растящия в нас живот. Понякога терзанията не са безпочвени, защото бременността е придружена от характерни положения, които изискват по-внимателно наблюдаване. Високото кръвно налягане (т.нар. хипертония) е едно от тези положения.

Съществуват няколко разновидности на хипертонията по време на бременност.

Хронична хипертония: За хронична хипертония се счита нарасналото кръвно налягане, зародило преди бременността или до 20-та седмица от бременността.

Прееклампсия: Прееклампсия се появява, когато хипертонията се развие след 20-та седмица от бременността и е обвързвана с признаци на струпване на белтък в урината, увреждане на бъбреците, черния дроб, кръвта и мозъка. Нелекуваната прееклампсия може да докара до съществени затруднения за майката и бебето.

Хипертония провокирана от бременността . Този вид хипертония се диагностицира след 20-та седмица от бременността и се назовава още „ гестационна хипертония “. В урината няма непотребен белтък, или други признаци на увреждане на органите, само че в следствие някои дами развиват прееклампсия.

Както видяхте, високото кръвно налягане крие опасности, по тази причина е добре да го контролирате през цялата бременност. Всъщност следенето му е значима част от пренаталната грижа. Ако имате хронична хипертония, вашият доктор ще следи деликатно кръвното ви налягане по време на цялата бременност. Това обаче не всеки път е задоволително. Добре е да проверявате индикаторите на кръвното си всекидневно, в домашни условия.



Важно е да изберете благонадежден уред за кръвно налягане, на чиито показания да можете да се доверите. са добър избор за всекидневно следене на кръвното налягане. Те се употребяват елементарно и се оферират в разнообразни разновидности. Гарантират тъкмо премерване на пулс, горна и долна граница на кръвното налягане, а някои модели на регистрират и съществуването на аритмичен пулс.

Но какво в действителност е нараснало кръвно налягане по време на бременност и по какъв начин да разберете дали положението ви е притеснително?

Повишено кръвно налягане имате , когато горната граница варира в диапазона от 120 до 129 mmHg, а долната граница е под 80 mmHg. Повишеното кръвно налягане има наклонност да се утежнява с течение на времето, в случай че не се вземат ограничения за управлението му. Затова в случай че при домакински мониторинг установите даже леко завишаване на индикаторите, уведомете вашия доктор.

В случай, че горната граница на кръвното ви налягане е в диапазона от 130 до 139 mmHg, а долната от 80 до 89 mmHg., имате Първа степен на хипертония, а при индикатори над тези, към този момент можем да приказваме за Втора степен на хипертония.

Ако при премерване на кръвното, след 20-седмица от бременността, то надвишава 140/90 mmHg - два или повече пъти, с период от минимум четири часа, без друго увреждане на органите - се смята, че имате гестационна хипертония.

Сега, откакто към този момент знаете какво съставлява хипертонията по време на бременност, ще отговорим на някои постоянно срещани въпроси:

Какви опасности крие хипертонията за мен и бебето ми?

Лошо следената хипертония по време на бременност, може да аргументи много затруднения, които да навредят на бъдещата майка, измежду които са увреждания на мозъка, сърцето, белите дробове, бъбреците, черния дроб и други съществени органи.

Наличието на прееклампсия може да усили риска от бъдещи сърдечно-съдови болести. Рискът ви за в бъдеще да развиете сходно заболяване е по-висок, в случай че сте имали прееклампсия повече от един път, или прибързано раждане, заради високо кръвно налягане по време на бременност.

За бебето рисковете са следните: понижен приток на кръв към плацентата, отлепяне на плацентата, занимателен или понижен напредък. Понякога се постанова да се провокира по-ранно раждане, с цел да се предотвратят евентуални животозастрашаващи затруднения за майката и бебето.

Как да схвана дали ще развия прееклампсия?

Прееклампсията е съществено затруднение на бременността, по тази причина е значимо да проследявате постоянно кръвното си налягане. Освен за високо кръвно налягане, е добре да следите за следните признаци:

Бъбречни проблеми и понижено обособяване на урина;

Силни главоболия;

Промени в зрението, в това число краткотрайна загуба на зрение, замъглено зрение или сензитивност към светлина;

Болки в горната част на корема, нормално под ребрата, от дясната страна;

Гадене или повръщане;

Задух;

Внезапно наддаване и отичане, изключително на лицето и ръцете;

Някои от тези признаци могат да бъдат провокирани и от други аргументи, несвързани с затруднения на бременността. Но в случай че ги получите след 20-та гестационна седмица, се обърнете към проследяващия ви доктор.

Безопасно ли е да одобрявам медикаменти за кръвно налягане по време на бременността?

Някои медикаменти за кръвно налягане се смятат за безвредни за приложимост по време на бременност. Вашият доктор ще реши какво е уместно за вас и ще ви предпише най-безопасното лекарство, в най-оптималната доза. Приемайте лекарството тъкмо както е предписано. Не спирайте приема му и не коригирайте дозата сами.

Какво да направя, в случай че имам високо кръвно налягане, с цел да понижа риска от затруднения?

Грижата за себе си е най-хубавият метод да преминете леко през бременността и да се погрижите и за вашето бебе. На първо място, не изпускайте консултациите с лекаря. Следете всекидневно кръвното си налягане и вземайте постоянно медикаментите си. Ако няма противопоказания за това, останете физически дейни – разхождайте се и правете леки извършения.

Хранете се здравословно и не прекалявайте с количествата. Да, във вас пораства нов живот, само че не е належащо да се храните за двама. Прекомерното повишаване на килограми по време на бременността, е рисков фактор за нараснало кръвно налягане. Подбирайте здравословни храни, избягвайте полуфабрикатите, тютюнопушенето и алкохола. Хранете се с доста зеленчуци, плодове, птичи меса, риба, ядки и предпочитайте пълнозърнести храни, пред рафинираните брашна.

След всичко, което казахме е добре да знаете, че множеството бъдещи майки с високо кръвно налягане минават безпроблемно през бременността и не получават затруднения. Ако и вие попадате в тази категория, бременността ви се води за малко по-рискова от общоприетото. Но в случай че следвате инструкциите на вашия доктор, и въведете някои здравословни промени в метода си на живот, вие и вашето бебе, ще се справите отлично.

(в материала има продуктово позициониране)
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР