Брекзит е дал възможност на войнствената ирландска националистическа групировка, която

...
Брекзит е дал възможност на войнствената ирландска националистическа групировка, която
Коментари Харесай

Нова ИРА: Брекзит ни даде възможност да развием дейността си

Брекзит е дал опция на войнствената ирландска националистическа формация, която призна, че е предизвикала гибелта на журналистката Лайра Маккий, да продължи акцията си против английското ръководство в Северна Ирландия, заяви в. "Сънди таймс " като се базира на нейни водачи, съобщи Ройтерс.

"Нова ИРА " - една от дребното групировки, които се опълчват на мирното съглашение за Северна Ирландия от 1988 година, сподели, че неин член е прострелял предходната седмица 29-годишната журналистка в Лондондери, откакто разкрил огън по служители на реда при вълнения, които Маккий следила. Нейното ликвидиране бе предшествано от гърмеж на кола бомба в Лондондери през януари. За него полицията също упрекна "Нова ИРА ". Смъртта на Маккий породи страхове, че дребни маргинализирани войнствени групи се възползват от политическия вакуум в английската провинция и от напрежението, провокирано от решението на Лондон да напусне Европейския съюз. "Брекзит накара ИРА да се пренасочи и акцентира до каква степен Ирландия остава разграничена. Би било безгрижие от наша страна да не се възползваме ", цитира "Сънди таймс " член на "Нова ИРА ".

Вестникът разкрива, че подготовката на изявлението с члена на "Нова ИРА " е лишила месеци на дискретни контакти и секрети срещи с националисти и техни последователи от двете страни на границата. Репортерът на изданието бил возен цялостен час на задната седалка на кола от мястото на уговорена среща, с цел да организира изявлението.

"Нова ИРА " е доста по-малка от историческата Ирландската републиканска войска (ИРА), разпусната след мирното съглашение, поставило значително завършек на три десетилетия спор сред основно протестантските последователи на английското ръководство на провинцията и основно католическите покровители на обединяване с Ирландия. Групата е основана през 2012 година след обединение на три от четирите съществени войнствени националистически групи. Оттогава тя пое отговорност за няколко набези, сред които две обособени убийства на двама надзиратели в затвори.

Според "Сънди таймс ", групата, която назовава себе си просто "ИРА ", отхвърля да разисква числеността си или дали възнамерява да ускори нападенията с огнестрелно оръжие и бомби. "Нашите въоръжени дейности служат на една цел. Те са алегорични. Те са агитация. Те дават на света да разбере, че в Северна Ирландия има спор ", сподели различен член на "Нова ИРА ". "Докато има британци в Ирландия и до момента в който страната остава разграничена, ще има и ИРА ", увери той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР