Бразилският президент Жаир Болсонаро бе обвинен в престъпления срещу човечеството

...
Бразилският президент Жаир Болсонаро бе обвинен в престъпления срещу човечеството
Коментари Харесай

Бразилският президент е обвинен в престъпления срещу човечеството

Бразилският президент Жаир Болсонаро бе упрекнат в " закононарушения против човечеството " за хипотетичната му роля в унищожаването на Амазония, предава Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС. Това е първият случай, който директно свързва изсичането на горите със гибелта на хора.

Затоплящите планетите излъчвания на парникови газове от изгарянето и индустриалното селско стопанство в Амазония са по-високи от общите годишни излъчвания на Италия или Испания. Обезлесяването в района към този момент отделя повече CO2, в сравнение с останалата част от Амазония може да поеме.

Австрийските бранители на екологичното правораздаване Allrise подадоха публична тъжба в Международния углавен съд (МНС) в Хага през днешния ден сутринта. Те желаеха правосъдни производства против Болсонаро и неговата администрация за дейности, " директно свързани с отрицателните последствия от изменението на климата по света ". Жалбата упреква бразилския водач в провеждането на необятно публикувана акция, водеща до убийството на бранители на околната среда и в застрашаване на международното население посредством излъчвания, породени от обезлесяването. Екипът зад нея съобщи, че администрацията на Болсонаро се е стремила ``систематично да отстранява закони, организации и лица, които служат за отбрана на Амазония``. В жалбата се споделя още, че Болсонаро е виновен за почти 4000 квадратни километра унищожени тропически гори всяка година и че той е управлявал месечните равнища на обезлесяване, които са се ускорили с до 88% от встъпването му в служба на 1 януари 2019 година

Офисът на Болсонаро не отговори на искане за коментар от Агенция Франс Прес.

Екипът от специалисти пресметна, че излъчванията, дължащи се на администрацията на Болсонаро заради всеобщото обезлесяване, ще доведат до над 180 000 смъртни случая, свързани с топлината в международен мащаб през този век.

Въпреки че има най-малко три други тъжби от локални групи против Болсонаро в МНС от 2016 година, уредниците споделят, че това е първата, която акцентира ясната връзка сред загубата на гори и световното здраве на хората.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР