Бразилската полиция съобщи, че най-малко девет души са убити при акция в Рио де Жанейро

...
Бразилските власти съобщиха, че най-малко девет души са били убити
Коментари Харесай

Бразилските власти съобщиха, че най-малко девет души са били убити по време на полицейска акция в град Рио де Жанейро, последният случай на насилие, произтичащ от правоохранителните органи дейност в бедните квартали на фавела на града.

Полицията каза, че операцията в сряда е била насочена към престъпни групировки в Complexo da Penha, мрежа от фавели в северната част на града.

„Сблъсък възникна, когато полицейски екипи бяха атакувани от въоръжени мъже на мястото“, се казва в изявление на полицията. Операцията е започната, след като полицията е получила информация за среща на високопоставени лидери на банда.

Единадесет заподозрени бяха ранени при атаката, а девет починаха от нараняванията си. Един полицай е откаран в болница и е в стабилно състояние.

Нападението увеличава общия брой на убитите при подобни операции през последните шест дни до 42. Бразилската полиция заяви, че е въвлечена в смъртоносна битка с могъщи престъпни групировки, но групите на наказателното правосъдие ги обвиниха в корупция и права на човека злоупотреби.


Полицейските акции са постоянен източник на противоречия в Бразилия, където политици, подкрепящи правоохранителните органи, защитават операциите като необходима част от борбата срещу престъпните групи. Междувременно критиците твърдят, че полицията убива безразборно в бедните квартали, сътрудничи на паравоенни групировки и самата тя участва в престъпна дейност.

Бившият десен президент на Бразилия Жаир Болсонаро, който веднъж каза, че престъпниците трябва да „умрат като хлебарки“, отхвърли опасенията за нарушения на правата от страна на полицията. Той беше твърд съюзник на бразилското „лоби за куршуми“, термин за политическите сили, които се обединяват около подкрепата за полицията, мерките за борба с престъпността и по-широкия достъп до огнестрелни оръжия.


Жителите на бедните квартали, обект на нападенията, понякога оспорват версията за събитията, описана в официални полицейски доклади за инциденти с насилие.

Например, след нападение през юли 2022 г. във фавелата Complexo do Alemao в Рио де Жанейро, местен жител каза на Associated Press: „Вътре е клане, което полицията нарича операция“. Това нападение уби най-малко 18 души.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР