Бразилия посрещна хиляди посетители от целия свят за пищния си

...
Бразилия посрещна хиляди посетители от целия свят за пищния си
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Бразилия посрещна хиляди гости от целия свят за обилния си годишен карнавал

10.7% е нарастването на продажбите на български артикули в чужбина през 2017 година, сочат предварителните данни на Национален статистически институт. През последните месеци растежът на износа доста се забавя, а експортът към трети страни регистрира спад. Вицепремиерът Валери С имеонов и ръководител на партия НФСБ призна за " напрежение " сред водачите на " Обединени патриоти ", което избива през обществено разменените реплики за Истанбулската спогодба. Същевременно водачите на другите две партии Вътрешна македонска революционна организация и " Атака " Красимир Каракачанов и Волен Сидеров заплашиха с разпад на ръководещата коалиция и рухване на държавното управление, в случай че конвенцията бъде утвърдена от Народното събрание.

Телевизия BiT е продадена на нов притежател, обвързван с миноритарния притежател в bTV Красимир Гергов. Веднага след оповестяване на продажбата предишния петък всички излъчвания в малкия екран бяха спрени, а новият мениджмънт разгласи планове за съществени промени в програмата. В сряда стана известно, че съветникът на вицепремиер в кабинета " Орешарски " Веселин Иванов ще стане шеф на BiT.

На публична гала в Министерски съвет в наличието на премиера Бойко Борисов външните министри на България и Македония Екатерина Захариева и Никола Димитров размениха документите за ратификация на Договора за другарство и добросъседство сред двете страни, с което той влиза в действие.

Фотограф: Надежда Чипева Само за две седмици след шумното задържане на кмета на Септември Марин Рачев (ГЕРБ) на 1 февруари при взаимна акция на профилираната прокуратура и новата антикорупционна комисия процесуалното му състояние претърпя сериозен поврат. Съдът анулира отстраняването му от служба с претекст, че неизгодните покупко-продажби, за които го упрекват, са подписани от зам.-кмета, а паричната му гаранция бе понижена от 250 000 лева на 130 000.

Свят

Американският президент Доналд Тръмп показа дълго чакания си проект за възобновяване на инфраструктурата на страната. Той желае Конгресът да отпусне 200 милиарда $ за десетилетие за пътища, автомагистрали, пристанища и летища, като упованията са, че щатите и частният бранш ще бъдат подтиквани да допринесат с още 1.3 трлн. $. Планът планува също по този начин понижаване на интервала за приемане на разрешителни за нови планове.

Ли дер ът на немските социалдемократи Мартин Шулц подаде оставка с вярата да постави завършек на трусовете в партията след договарянето на съдружната договорка за ръководство с канцлера Ангела Меркел. Партията удостовери, че е предложила ръководителя на парламентарната група на социалдемократите Андреа Налес за правоприемник на Шулц.

Причина за злополуката на съветския аероплан край Москва, умъртвила 71 души, може да са погрешни данни за въздушната скорост поради обледеняване на сензорите

[Reuters] Израелската полиция предложи да бъдат повдигнати обвинявания за рушвет и машинация на премиера Бенямин Нетаняху по отношение на две следствия. Нетаняху назова обвиняванията безпочвени и настоя, че държавното управление му е устойчиво макар рецензията от основни членове на обединението. Едното следствие е фокусирано върху обвиняванията, че министър председателят е изискал от издателя на израелски вестник да бъде позитивно отразяван. Вторият случай е по отношение на изказване, че Нетаняху е получил дарове за най-малко 283 000 $ от холивудския продуцент Арнън Милчън и други лица.

Икономика

Депутати оферират ограничения за по-лесен импорт на експерти отвън Европейски Съюз. Сред концепциите са и удвояване на квотата за непознати експерти, които може да наеме дадена компания. Те са част от предложенията за промени на Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност, импортирани на второ четене от група депутати от ГЕРБ и " Обединени патриоти ". Вероятността ограниченията да бъдат признати е огромна освен тъй като се предлага от народни представители от ръководещото болшинство, само че и поради формалната поддръжка от Асоциацията на организациите на българските работодатели, които разгласиха свое позитивно мнение.

Ръководството на Комисията за финансов контрол към този момент ще получава петцифрени заплати. Председателят Карина Караиванова ще има 13 146 лева месечно заплащане, а тримата й заместници ще са с по 12 хиляди лева Това оповестиха от институцията, която от тази година мина към нов модел на финансиране по сходство на Българска народна банка. Комисията към този момент не получава дотация от страната, като се финансира единствено с нараснали такси от поднадзорните лица, а приходите от наложени наказания се превеждат в бюджета. Досега са събрани към 11.5 млн. лева от плануваните за годината 20 млн. лева от такси.

Управляващите внесоха хрумвания за облекчения за строителството на ски уреди. Законопроектът е на депутати от ГЕРБ и " Обединени патриоти " и предлага промени в закона за горите, които да разрешат някои от проблемите на ски курортите в страната. Текстът също по този начин предлага да се учредява право на градеж в горските територии без смяна на предназначението на земите, когато се отнася за " ски писти, станции и стълбове на лифтове и влекове, в това число за потребностите на главен ремонт и реорганизация на съществуващите такива ".

Иван Чернев оглави бизнеса на Kaufland в България. Той е работил за веригата в Германия и други европейски страни, а последно е бил в управлението на компанията в Словакия. Досегашният ръководител на УС Димитър Спасов напуща по лично предпочитание. " Кауфланд България " е най-голямата верига в страната, с оборот 1.7 милиарда лева

Бизнес

Сградата на Полиграфическия комбинат има нов притежател против 25 млн. евро. Продавач е сдружението СФ-БТ, което до предходната есен бе част от структурите на " Булгартабак ", а покупател е " Алнуаими груп " на иранеца с български паспорт Муханнед Наджим Абдуллах ал Нуаими. Той е притежател и на оръжейния търговец " Аполо инженеринг ", който за 2014 - 2016 година има сумарно над 900 млн. лева доходи и 150 млн. лева облага. Свързаните с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски сдружения купиха постройката в две покупко-продажби от компании на Венелина Гочева.

" Мобилтел " регистрира покачване на оборота и облагата си за 2017 година, само че по-малко мобилни клиенти. Приходите за 2017 година са се нараснали с 4.7% до 431.2 млн. евро (843.3 млн. лева.). Печалбата преди лихви, налози и амортизации (EBITDA) е повишена с 3.6% до 130.1 млн. евро, или 30.2% от общите доходи. Средният доход от клиент (ARPU) остава неизменен на равнище от 5.5 евро (10.75 лева.). Покачва се междинният доход от закрепена линия (интернет, телевизия, телефон) - с 5.9% до 11.4 евро. Повишението на резултатите идва не толкоз от мобилните услуги, колкото от закрепените и продажбата на устройства. Сделки и планове

" АК Електрик ", която е част от шведската AQ Group, откри нов завод в завода за електрически табла и съставни елементи в Радомир. Инвестицията е 6 млн. евро и ще даде опция на компанията освен да разшири производството, само че и да развие нова активност. Очакванията са, че това ще притегли нови клиенти от автомобилната и влаковата промишленост. Новият завод е за електростатично боядисване на железни елементи.

Продажбата на голф игрището край Елин Пелин, която беше оповестена от частен правосъден реализатор в края на януари, беше спряна. Имотът е благосъстоятелност на компанията " Голф клуб " и трябваше да стане част от мегакомплекс с хотели и развлекателна част. Причината за прекратяването на процедурата е подадена молба от взискателя " Урабнико ", която имаше да получава 860 хиляди лева от " България дивелопмънт холдингс лимитед ", която пък преди три години купи " Голф клуб " от Красимир Гергов.

Дъщерните компании на Volkswagen - Audi и Porsche, стартират взаимен план за електрически автомобили. Общата платформа би трябвало да е подготвена през 2021 година Целта е производителите да понижат разноските си и по едно и също време с това да оказват помощ за развиването на технологията. Двете компании ще наемат спомагателни разработчици, като Audi възнамерява да даде работа на нови 550 експерти, а Porsche – на 300.

Електроразпределителното сдружение EVN ще влага 90 млн. лева в инфраструктура и услуги до септември. Общите капиталовложения на компанията в България от 2005 година досега възлизат на 1.6 милиарда лв., а единствено в район Стара Загора те са съвсем 139 млн. лева Обновената мрежа в Югоизточна България възлиза на 20 270 км, а построените нови трафопостове и основни станции са 2594.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР