Бразилия е пред тотална катастрофа. Броят на починалите нараства стремително.

...
Бразилия е пред тотална катастрофа. Броят на починалите нараства стремително.
Коментари Харесай

Бразилия е пред катастрофа заради пандемията

Бразилия е пред тотална злополука. Броят на умрелите нараства стремглаво. Президентът Болсонаро обаче твърди, че всичко е неуравновесеност. От хаоса, който основава, той може даже да завоюва, предвижда Дойче веле.

След два месеца на строги ограничавания от ден на ден хора в Бразилия нарушават прецизните наставления. Особено в кварталите с питейни заведения и заведения за хранене, където хората са привикнали да се веселят, доста от тях се отнасят повърхностно към ограниченията. Но в бедните квартали, където вирусът е най-разпространен, хората са същински обезпокоени.

Кризата удари тежко точно най-бедните. Те просто не могат да си разрешат да останат у дома, тъй като би трябвало да изкарват прехраната си. С над 257 000 инфектирани и близо 17 000 умряли Бразилия към този момент изпревари Англия. Предполага се, че действително броят на жертвите е най-малко два пъти по-висок от публично оповестявания, а инфектираните - даже до 15 пъти повече.

Болсонаро: " Това е лек грип "

Но и формалните цифри са задоволително стряскащи: всеки ден биват регистрирани по към 15 000 нови инфекции и над 800 смъртни случая. Кадрите с всеобщи гробове в Манау или Сао Пауло обикалят света.

Във всички изявления по тематиката като централна фигура участва президентът Жаир Болсонаро, който, както наподобява, не се трогва изключително от това, че доста негови сънародници умират в епидемията.

Болсонаро счита вируса за " лек грип " и упреква Китай за нервността към пандемията. Той има вяра, че Пекин желае да му навреди. Бразилският президент преднамерено пренебрегва предписанията на СЗО и на бразилското здравно министерство за съблюдаване на отдалеченост и демонстративно се ръкува със своите последователи, които всяка неделя излизат пред президентския замък, с цел да упорстват за преустановяване на рестриктивните мерки. В по-големите градове на страната неговите последователи организират автомобилни шествия. Техните рецензии са ориентирани против губернаторите и кметовете на обитаемоте места, които държат затворени тези магазини, в които не се продават артикули от първа нужда.

Болсонаро прикани сънародниците си с молебствия да прогонят вируса. Подобно на Доналд Тръмп, той също е последовател на лекуването с хлорохин и даже разпореди на военни лаборатории да стартират да създават милиони таблетки от лекарството против малария. Дотук няма научни доказателства, че то оказва помощ и против Ковид-19. Точно противоположното даже: лекари позволяват, че през последните няколко седмици стотици бразилци са умряли в домашни условия след самолечение с хлорохин.

Рецесията дори може да избави Болсонаро

Болсонаро е решен да отвори съвсем всички магазини и заведения, с цел да избави стопанската система на страната. Но той е с вързани ръце, защото въпросът за налагането на ограничавания или тяхното разхлабване е от компетенциите на локалните държавни управления и кметовете. И тъй като в някои райони на страната лечебните заведения се претъпкани, локалните управляващи подхващат все по-драстични ограничения. В някои квартали на Рио де Жанейро беше разгласен вечерен час. Същата мярка се приготвя и за най-многолюдния щат Сао Пауло, който по брой на жертвите към този момент изпревари Китай.

Страната е застрашена от криза, която - по подигравка на ориста - може да избави Болсонаро, чийто рейтинг пада стремглаво в последно време. А това ще му се удаде с лекост, в случай че успее да трансферира виновността за сегашната пагубна обстановка в страната върху локалните държавни управления. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР